De Knuffelvoetbalvader die geen kleur voelt. – Willem van Hanegem

De Knuffelvoetbalvader die geen kleur voelt. – Willem van Hanegem

De Knuffelvoetbalvader die geen kleur voelt. – Willem van Hanegem

Teveel mensen hangen de foutieve gedachte aan dat aaibaarheid, of met een duurder woord aimable gedrag, een Gods geschenk is wat is weggelegd voor de lucky few. Voor de knappe mensen, door en door sociaal gedrevenen of de verschrikkelijk getalenteerde individuen. Het is een misconceptie waar men gemakkelijk aan ten prooi valt. De werkelijkheid is echter dat het een beheersbaar en stuurbaar mechanisme is in de mens, wat in iedereen huisvest; gewoon een kwestie van emotionele intelligentie.

Wie de column van Willem van Hanegem op maandagmorgen in het Algemeen Dagblad leest, krijgt al snel de indruk dat het een knorrige en wellicht rancuneuze ietwat oude voetbalheld is die in zijn nadagen vooral schopt. Of mept. Want Willem golft graag. Wie de commentator Willem van Hanegem achter de betaalde voetbalzenders volgt, ziet wellicht een man met veel voetbalkennis maar altijd een negatieve of ieder geval weinig enthousiaste kijk op het voetbal heden ten dage. Wanneer je echter de mensen vraagt die met Willem in de voetballerij hebben gewerkt; hebben, want Willem is niet meer actief op en rond de velden, krijg je het beeld van iemand die een positieve en bijna onuitwisbare indruk achterlaat. Dat is toch apart dat ‘de Kromme’ dit doet met mensen.

Al doende de interviews rondom de lancering van de AKSA Awards, liep één niet Surinaams-Nederlandse naam als een rode draad door elk interview heen. Alle oud-voetballers hadden wat met Willem van Hanegem. En volgens hen, Willem ook met hun. Een blanke man die op zoveel donkere voetballers een indruk maakt van vaderlijke warmte en vooral sociaal-emotionele binding creëert die de spelers dwingt het maximale uit zichzelf te halen. Dan was aanleiding, om in voetbaltermen te blijven, een één-tweetje, om eens een kop koffie te drinken met deze knuffelvoetbalvader.

Nog voordat we goed en wel zijn aangeschoven in de showroom van de Opel-dealer in Rotterdam Zuid, wordt de Kromme al vastgeklampt door een eerder in de lobby geziene man die een Feyenoord shirt wil laten signeren. Hij heeft er anderhalf uur op gewacht. Met een grap en een knipoog signeert de knuffelvoetbalvader het shirt en feliciteert, kijkend in de camera iemand met zijn verjaardag in het Engels. Hij komt net uit een ontbijtsessie met Rotterdamse notabelen die allemaal de trap afstruinen met eenzelfde glimlach. “Al hoor je hem tien keer hetzelfde vertellen, je blijft enthousiast”, bekent een vertrekkende heer aan zijn gesprekspartner.

“Dus jij gaat een boek schrijven of zoiets”, zegt Willem plots. De uitleg dat het gaat ‘om een kop koffie’ te drinken omdat hij schijnbaar een grote invloed op het bewustzijn van ‘allochtonen’ zou hebben doet de voetballegende gelijk om lachen. “Ik zie geen kleur”, zegt hij gelijk. Een uitspraak die vaak gebruikt wordt als schild, maar de lading die Willem in deze opmerking geeft, is geheel anders. Het is warm. Het is gemeend. Gewoon Puur.

Willem benadrukt dat hij het beste met alle mensen voor heeft en dus sans rancune iedereen benadert. Hij glimlacht bij het horen van het rijtje namen dat hem zo roemt als knuffelvoetbalvader. Het beeld van enkele weken eerder op televisie, toen enkele bekende Nederlandse Marokkanen bij het programma Pauw een videoboodschap voor hem hadden ingesproken. Willem pinkte er een traantje bij weg. Hij begint er spontaan zelf over. Willem vindt het toch niet raar als je mensen gewoon waardeert voor wie ze zijn? Of ze nou een schop onder hun kont verdienen of een aai over hun bol, maar vooral je gedrag naar de medemens niet laat leiden door hoe ze eruit zien? Het is makkelijk gezegd. Het komt aan. Willem is een spraakwaterval en haalt Ulrich van Gobbel aan. Een man vol levenservaring en voetbalverhalen, vertelt waarom hij ‘Ulli’ zo dicht bij zijn hart draagt. “Ik was er zelfs bij toen hij zijn eerste interland speelde”, verteld Willem en gaat verder, “toen ik bij Feyenoord kwam moest hij eigenlijk weg! Ik ben er voor gaan liggen. Heb hem vertrouwen gegeven en hij pakte het mooi op. Speelde alles en werd international. Maar wat denk je? Ik heb hem altijd op zijn flikker gezeten omdat hij niet wist wat hij in zich had! Na een half jaar komt hij mijn kantoor binnen – trainer mag ik u wat vragen….”. Willem zijn ogen beginnen te glinsteren als de nieuwe auto die op hem wacht in de showroom. “Ulli vraagt gewoon aan mij of ik een hekel aan hem heb want ik zit hem constant op zijn huid. Ik vertelde hem meteen, als ik je niet meer op je huid zit, zie ik misschien niet meer in je zitten. Dus wees blij dat ik dat doe”. De band met Ulrich van Gobbel is volgens Willem nooit verdwenen. Wel is de Kromme ervan overtuigd dat het snelheidskanon van weleer niet het maximale uit zijn voetbalcarrière heeft gehaald. “Natuurlijk is Turkije mooi geweest, en Engeland, voor op zijn CV maar de absolute top van Europa heeft hij niet gespeeld maar had wel die potentie.”

Een andere naam, die hij noemt is die van Regi Blinker. Zijn gedachten gaan terug naar de persconferentie aan het begin van het seizoen. Hij vertelde de toegestroomde pers dat Feyenoord onder zijn leiding voor het kampioenschap zal gaan meespelen. Hoongelach voelde hij onder de aanwezigen. Scepsis. Feyenoord was namelijk het seizoen ervoor als veertiende geëindigd. Maar Willem voelde al snel dat het goed zat in zijn groep, als ze maar in zichzelf geloofden. Regi Blinker was geen grote speler en kwam weinig aan bod in het seizoen daarvoor. Toch bloeide hij tussen de vingers van en het warme bad gecreëerd door de Kromme meester, uit tot een smaakmaker in de Kuip en volgens de Kromme heeft Regi wel het maximale uit zijn voetbalcarrière gehaald, die hem door Engeland en Schotland heeft geleid. “Samen met Gaston Taument maakten zij als buitenspelers volgens mij vijventwintig goals. Ga dat nu maar vinden in het volgens hedendaagse voetbal, waarvan Willem een pruilmondje optrekt als hem wordt gevraagd wat hij daarvan vindt. Saai en vooral overtrokken. Dramatisch slecht wordt nu gecomplimenteerd en zoals alle ouderen is hij er dan ook van overtuigd dat het voetbal vroeger veel beter was. Veel aantrekkelijker. Er wordt bij het Nederlands elftal geroepen na een wedstrijdje tegen Ivoorkust over een fantastische pass wanneer een speler een bal over dertig meter in de voeten van een medespeler heeft gekregen. In het daarop volgende interview zei hij tegen de journalist dat hij nu wel een jaar op vakantie kon gaan, want voetbalvader Willem van Hanegem was ervan overtuigd. Het lek is boven na zo een pass. In zo een zwakke wedstrijd. Helaas begreep de journalist hem niet vertrouwde hij mij toe, en las het in de woorden terug dat hij nu even op vakantie ging. Humor. De kleedkamer. Je moet het kennen om erover mee te kunnen praten.

Ook Henk Fräser spreekt vol lof over zijn oude leermeester, hoe denk je dat je hem hebt geraakt? De grijns op zijn mond wordt alleen maar groter. “Geloof me Henk was niet gewoon goed. Henk Fräser was de allerbeste op zijn positie. Niet van Nederland. De grootste in de wereld als centrale verdediger. Wat kon hij voetballen. Henk hoorde in de absolute wereldtop. Maar Henk heeft een te grote menselijke kant. Hij bekommerde zich altijd om zijn medespelers. Als die het maar goed hadden en het goed deden. Dat nam een stuk van Henk zijn eigen glans en ook kwaliteit weg.” Was het mogelijk geweest de glimlach op het gezicht van Willem te tekenen , had een papier van tien keer een A0 formaat niet volstaan. Ineens schiet Willem vol bij de gedachte aan Henk. De Kromme visualiseert. Hij schiet in de lach wel te verstaan en verteld dat hij bij die bekerfinale Vitesse-AZ naar Henk ‘nog zo een dingetje gestuurd heeft met de telefoon’, voor de wedstrijd, hoe heet dat? Een ‘wasseppie’ om hem geluk te wensen. Hij gunde Henk die beker zo. “Zat ik me toch op te vreten op de tribune om die middenvelder die alle vrije trappen neemt, hoe heet die gozert? Die liep daar zijn eigen show op te voeren alsof hij de beker in zijn eentje kon winnen. Werkelijk waar, ik was zo kwaad dat ik in de rust weer een ‘wassep’ heb gestuurd naar Henk met de vraag oftie Baker , zo heet die gozert ja, ook meedoet aan de wedstrijd of dat hij nog gaat voetballen. Een malloot idee van mij om te sturen in de rust natuurlijk. Alsof die Fräser in de rust ineens in zijn broekzak gaat graaien om te kijken of hij nog ‘wasseppies’ heb gekregen.” Willem stopt niet met lachen. “Maar wat ben ik blij voor hem dat hij dit beker heeft gewonnen. Ik ben trots op hem.

We worden onderbroken door een man, aardig op leeftijd. “Willem, ma-ag i-ik me-et je op de fo-oto”, zegt hij niet omdat hij stottert, maar de jaren op de kilometer des levens van deze meneer zijn duidelijk zichtbaar – en hij overhandigt mij een I-phone 7 om de foto mee te nemen, “wil u de-e fo-oto da-an ne-em-en astu,” vraagt hij in slow motion. Trots poseert de man naast Willem en verteld hem nog trotser dat hij al negentig jaar oud is. Prachtig. Willem maakt nog een grap over zijn leeftijd, maar het geeft de populariteit weer aan, besef ik me, drink mijn koffie en daar staat ineens een korte kalende Marokkaanse man met collega van de werkplaats. “Willem, mag hij met je op de foto ? Hij heeft zojuist jouw auto klaar gemaakt,” verteld de chef van de werkplaats. Weer een grap en een knuffel. Willem – Feyenoord held en levende legende – is van iedereen. Nog steeds.

Zijn er Surinaamse jongens waar je mee gewerkt hebt van wie ‘het zonde is’ geweest? Zonder nadenken begint Willem over Harvey. “Die ken je ook nog wel toch?”, vraagt hij. “Je bedoelt Esajas?” De Kromme bevestigd. “Die heb ik echt soms tegen beter weten in, beschermd. Had er allang uit gevlogen maar Geert (Meijer), mijn assistent, vriend en vooral zo positief ingesteld naar iedereen, en ik verdedigden hem altijd. Kwam Harvey weer naar een wedstrijd, een keer zonder shirt aan en zo een ongelooflijk grote radio op zijn schouders. Altijd gezeur met hem. Het verdedigen van zijn positie in de selectie hield echt op toen Harvey een interview, in de VI geloof ik, heeft gegeven en uitgehaald heeft naar Geert. Dat was voor ons de druppel. Bij de eerstvolgende wedstrijd heb ik al zijn wedstrijdkleding op mijn kantoor laten leggen in plaats van in de kleedkamer. Hij kwam binnen en zei, trainer mijn spullen liggen bij u. Ik moest hem toen vertellen dat hij te ver was gegaan en niet meer welkom was in de selectie. Dat begreep hij toen niet, maar enige tijd geleden ben ik hem weer eens tegen gekomen en zei hij dat hij het nu achteraf allemaal snapt wat hij gedaan heeft. En vergooid.”

Willem en het Nederlands Elftal. Zijn relatie met Dick Advocaat. Willem verteld in eerlijkheid, en bij Willem heb je geen moment een reden om aan de waarheid in zijn woorden te twijfelen, dat Dick Advocaat maar al te goed wist dat hij in de problemen zou komen na die wissel van Arjan Robben in Portugal tijdens het EK 2004. Je moet mij helpen, had Advocaat gevraagd en Willem zegt te hebben ingestemd om bij de persconferentie een woordje te doen. Niks bijzonders, tot een Engelse journalist vroeg naar De Wissel . Het verhaal is bekend dat Willem zei dat hij Dick daar een volgende keer bij zou neerslaan. De kou was uit de lucht en de aandacht verlegd naar iets anders volgens Dick en was Willem daarmee dankbaar. Dat Willem daar nog steeds anders over uit Dick zijn mond hoort, is voor hem echt onbegrijpelijk.

Met Willem kun je uren praten en Willem verteld ook gewoon heel graag. Over zijn zoon die een populaire DJ is, over alle ‘voetbalzoons’ van etnische afkomst die bij hem in Bloemendaal op visite komen en steeds de sjieke buurt versteld doen kijken, of dat er weer eentje met een Bugatti in zijn heg gereden is omdat “ze zo een te duur ding kopen maar het besturen als een stationwagen. Hoe kun je de heg nou inrijden als je ook nog een stuk stoep daarvoor moet overrijden? “

Willem vindt alles leuk. De Kromme geniet van alle mooie herinneringen. Dat hij zelf eens door een pui van een showroom is gereden. “Dat was natuurlijk een stunt, de bedoeling, alleen mijn vrouw Truus die dacht dat we voor een proefrit gingen. Die wist van niets. Wat istie geschrokken zeg”. Hij schatert het uit. Met even veel plezier doet de Kromme de bijhorende fotoshoot en maakt met iedereen een dolletje.

“Wie is de Surinaamse speler waar je voor het eerst mee werkte, of tegen hebt gespeeld?”. De knuffelvoetbalvader graaft nu diep in zijn geheugen en herinnerd zich wel de speler en positie bij de amateurclub Holland in Utrecht. Een Rotterdamse jongen, kon verschrikkelijk goed voetballen, snel en behendig, maar maakte er een potje van. Kan niet meer op zijn naam komen. Heeft nog even betaald voetbal gespeeld. “Dat was de eerste waarmee ik op het veld gewerkt heb. Maar Elinkwijk heb ik in mijn tijd als speler bij Velox natuurlijk vaak tegen gespeeld en daar speelden de eerste Surinaams-Nederlandse spelers. Sparendam en Mijnals. Ja dat was bekijks! Zij hebben de weg geplaveid voor velen daarna. Mooi die eerste kennismaking met die gasten. Snel. Behendig. Verdikkeme”.

Willem “De Kromme” van Hanegem, geboren in Breskens op 20 februari 1944. Een Nederlandse ex-profvoetballer, trainer en coach. Hij behoort tot de beste voetballers die Nederland gekend heeft. Hij won met Feyenoord in 1970 de Wereldbeker en de Europacup I. Vier jaar later won hij met de club uit Rotterdam de UEFA Cup. Zijn bijnaam is De Kromme. Van Hanegem zijn laatste functie in de voetballerij was die van hoofdtrainer bij FC Utrecht. Hij werd daar op 23 december 2008 ontslagen. Hij was eerder onder meer trainer van Feyenoord, AZ, Sparta en assistent-bondscoach. Nu is hij columnist voor het Algemeen Dagblad en analyticus bij Ziggo Sport. Feyenoord werd de afgelopen 52 jaar 7 keer landskampioen. Willem was er 6 keer bij. Als speler, assistent-trainer of hoofdtrainer.

Aimable gedrag. Aaibaarheid. Het is niet te sturen. Daar ben ik na mijn ochtend met Willem van overtuigd. De hand op de schouder. De openheid om een volgende keer af te spreken en hoe elkaar te bereiken, de warme woorden over zijn voetbalzoons, zoals een ware voetbalvader betaamd. Maar het knuffelgehalte wat voor ‘voetbalvader’ komt, is niet aangeleerd. Hij is de belichaming ervan.

Google verteld ons alles. Googled u het woord ‘knuffelgehalte’, geen twijfel dat de foto van Willem van Hanegem op uw scherm verschijnt.