De Ultieme Uitdaging – Henk Fraser

De Ultieme Uitdaging – Henk Fraser

De Ultieme Uitdaging – Henk Fraser

De Kuip. Zondagavond, iets over half acht ’s avonds. Voorzet van rechts, laatste man te laat, spits kopt, keeper geklopt. 81e minuut, maar de tijd staat even stil. De Kuip ontploft. Door het trillen en beven van de tribunes, is het Rotterdamse stadion zelfs even te zien op de Schaal van Richter. Ban gebroken, supporters uitzinnig van vreugde. De bekerfinale tussen AZ en Vitesse ontbeert immers vuurwerk. Tót dat moment. En wanneer Ricky van Wolfswinkel twee minuten voor tijd verdediger Ron Vlaar uitkapt en de bal met zijn linkerbeen overtuigend langs de falende doelman ‘Krult’, is de thuisbasis van Feyenoord voor even het epicentrum van puur voetbalgeluk. Tenminste, als je ‘geel-zwart’ DNA hebt.
30 april. Een datum die jarenlang symbool stond voor in oranje gehulde mensenmassa’s die Koninginnedag vierden. Vanaf 2017 is het voor de stad Arnhem en iedere sterveling die Vitesse een warm hart toedraagt echter de datum waarop hun trots voor het eerst in haar 125-jarig bestaan een prijs won. ‘De Dennenappel.’ Hoofdrolspeler in een thriller die tot stand kwam in ‘Hollywood aan de Rijn’ en werd geschoten in ‘Havenstad aan de Maas’. Aan het woord: regisseur en succestrainer Henk Fraser.

“De wedstrijd vóór de bekerfinale was die tegen Feyenoord, die we verloren. Moeilijke wedstrijd, ook vanwege mijn eigen sentimenten. Ik wist wel dat het lastig voor ons zou worden om te winnen, maar ik wilde niet voor lul staan of de schijn tegen hebben. Niemand moest denken dat we die wedstrijd ‘bewust’ lieten schieten om geen risico’s te hoeven nemen voor de bekerfinale, ik wilde er wél echt een wedstrijd van maken. We kwamen echter nog goed weg, Feyenoord had in de rust al met 4-0 voor kunnen staan. En dat stoorde me mateloos. Ik ben eerst drie minuten gaan lopen, voordat ik de kleedkamer inging om met m’n spelers te praten. Ik moest namelijk eerst even afkoelen. ‘Is het iets tactisch, waardoor het niet loopt?’ ‘Nee, trainer’. Toen smeet ik het bord waarop de opstelling en de besproken tactiek stond dwars door de kleedkamer heen. ‘Dan hebben we dat bord ook niet meer nodig!’ Ik was kwaad, ben helemaal los gegaan tegen ze. In de rust van de bekerfinale ben ik echter heel kalm gebleven. ‘Wat moeten we doen om deze wedstrijd in de tweede helft te doen kantelen? Waarom komt hetgeen waar we de hele week op hebben getraind er nu niet uit?’ Niemand gaf antwoord. Toen zei ik tegen mijn elftal waar het aan lag. ‘Jullie zijn niet heldhaftig genoeg, durven niet op te bouwen. Maar we móeten juist opbouwen, want anders hanteren we alleen maar de lange bal. Kijk naar AZ; geen opbouw van achteruit en al heel gauw de lange bal. Doen wij ook. In de tweede helft dus niet meer. In balbezit bouwen we nu op van achteruit. Want dan moeten zíj komen, komt er ruimte vrij tussen de linies en kunnen wij de bal achter hun verdediging leggen. Als wij hoog staan en zij die bal lang gooien, is elke afvallende bal voor AZ. Maar als wij inzakken en zij die lange bal hanteren, hebben wíj toch meer kans op die afvallende bal?’ Ze knikten instemmend. Verder waren er nóg twee manieren waarop ik dacht dat we alsnog konden scoren. Lage ballen vanaf de zijkanten de zestien in óf één-op-één komen tegen Ron Vlaar of Rens van Eijden. En dat werkte, want zo zijn beide goals tot stand gekomen.”

Vijf bekerfinales, vijf keer winst
Henk Fraser won de bekerfinale nu vier keer als speler en één keer als coach. “De beker winnen als trainer vind ik mooier. Toen ik ‘m als voetballer won, was ik alleen maar bezig met die wedstrijd en mijn taken in het veld. Verder sloot ik me totaal af voor alles eromheen. Als trainer ‘deed ik mijn ding’ tot de laatste bespreking en in de bus vanuit Arnhem naar de Kuip toe, liet ik mijn spelers helemaal los. Eenmaal in de Kuip aangekomen, keek ik lekker naar alles om me heen wat ik als speler van zo’n bekerfinale zelf had gemist. De tribunes, het publiek, de ambiance, al die blije gezichten… Daar genoot ik onwijs van.”
“Er was namelijk veel spanning, veel druk. Tussen de halve finale, die we wonnen van Sparta, en de finale van het bekertoernooi hebben we volgens mij acht wedstrijden gespeeld. Mijn technische staf en ik zijn dus bijna twee maanden bezig geweest zo veel mogelijk druk weg te houden bij de spelers. Ik heb 22 voetballers waarvan er maar eentje al eerder een bekerfinale had gespeeld en gewonnen in Nederland; Maikel van der Werff. De rest dus niet. Je kunt als trainer echt álles tegen die jongens zeggen om de druk bij ze weg te halen, maar als het er echt op aan komt op het veld, moeten ze het toch zelf doen. Je eerste bekerfinale, alle ogen op je gericht, 125 jaar zonder prijs, iedereen die ernaar snakt en eigenlijk gewoon erop rekent dat je wint… Stijf van de spanning stonden ze. Daarom durfden ze in de eerste helft ook niet te voetballen. Stel dat die vrije trap van Derrick Luckassen niet op de lat was terecht gekomen, maar gewoon een doelpunt was geweest. In de derde minuut al. Daar waren we nooit meer van hersteld. De druk werkte verlammend, al had ik wel het idee dat we fitter waren dan AZ. Alles om die bekerfinale heen wás al zo spannend. Wij hebben er dus alles aan gedaan om die wedstrijd te benaderen als een gewone competitiewedstrijd. Eén ding hebben we anders gedaan. De bekerfinale was om 18 uur, terwijl wij natuurlijk gewend zijn om 14.30 uur aan te treden. De week ervóór hebben we dus expres elke dag om 18 uur getraind en al om 15.30 uur gegeten om het bioritme van de spelers aan te passen aan het tijdstip van spelen op die zondag. Zes uur ’s avonds is normaal gesproken namelijk het tijdstip waarop de meesten van mijn spelers gaan eten. Als we om 14.30 uur spelen, eten we al om 11.00 uur. De eerste twee dagen was die omschakeling best moeilijk voor hen. Je lichaam moet wennen en je raakt eerder vermoeid. Maar ik zag ze steeds sterker worden en aan het eind van de week merkte ik hoe scherp, fris, fit en gretig ze waren. Die fitheid heeft er uiteindelijk ook voor gezorgd dat we in de tweede helft over AZ heen konden lopen.”
“Ik voelde me echt verantwoordelijk. Voor de spelers, de staf, het personeel van de club, de supporters, de inwoners van Arnhem en de stad zelf. De laatste finale die Vitesse speelde was 27 jaar geleden, tegen PSV. En precies in het jaar dat de club 125 jaar bestaat, bereik je die finale wéér. Dan is er wel even een moment dat je denkt: ‘wat als het wéér mis gaat?’ Maar het gevoel dat dít het mooiste moment was om ‘m te winnen, in dit jubileumjaar, overheerste. Ik ben gewoon de eerste trainer die met deze mooie, warme club een prijs heeft gewonnen. Daarmee ga ik de boeken in en dat maakt me ontzettend trots. Ik ben Nederlander en Surinamer tegelijk, dus ook als Surinamer ben ik trots dit gepresteerd te hebben in de Nederlandse competitie. Het doet me goed dat zowel Nederlanders als Surinamers mij de afgelopen tijd hebben laten weten hoe trots ze op me zijn.”
“Deze bekerwinst betekent ook nog eens dat we de Europa League ingaan en meer financiële ruimte krijgen. De keerzijde is weer dat een belangrijke speler als Lewis Baker terug gaat naar Chelsea, er voor topscorer Ricky van Wolfswinkel nu veel belangstelling is en dat de kans aanwezig is dat Marvelous Nakamba en Milot Rachica verkocht worden. Als je straks alle poulewedstrijden in de Europa League verliest, is iedereen die gewonnen beker zo weer vergeten en wordt het zelfs een last. De voetbalwereld is nu eenmaal een opportunistische. Ik heb er echter veel vertrouwen in dat technisch directeur Mo Allach volgend seizoen een representatief elftal neerzet waarmee we de grenzen over kunnen. Of dat nog met mij als trainer gebeurt? Ik denk wel na over mijn eigen toekomst. Ik ga altijd voor een uitdaging. Toen ik hier trainer werd, kreeg ik een aantal doelstellingen voorgeschoteld. De play-offs halen, de vijfde plek op de ranglijst van de Eredivisie, zodat er gunstige tv-gelden zouden zijn en zo ver mogelijk komen in het bekertoernooi. En kijk waar we nu staan. Die beker hebben we zelfs gewonnen en de andere twee doelstellingen zijn ook gehaald. Volgens mij kun je dus wel zeggen dat ik uitdagingen niet uit de weg ga.”

Spitse verdediger
Het aangaan van uitdagingen loopt eigenlijk als een rode draad door het leven van Henk Fraser. “Dat begon al toen ik 8 jaar oud was en we vanuit Suriname naar Nederland kwamen. Noodgedwongen, omdat mijn tante borstkanker had en in Nederland betere medische zorg kon krijgen. Wij hadden het best goed in Suriname, mijn vader had een goede baan in het leger. Maar om mijn tante te kunnen helpen, hebben we ons huis en stuk grond in Suriname verkocht en zijn we naar Nederland geëmigreerd. We gingen in Schiedam wonen en door mijn neven ben ik gaan voetballen bij RFC. Op mijn 15e ben ik daar gescout door Sparta. Eerst wilde ik niet, omdat ik bij mijn vrienden wilde blijven spelen. Het jaar erop ben ik de uitdaging toch aangegaan en vertrok ik naar Sparta. Toen ging het snel. Binnen een half jaar speelde ik bij Jong-Sparta en weer een half jaar later maakte ik mijn debuut in het eerste. Na twee seizoenen vertrok ik naar FC Utrecht en weer twee seizoenen later ging ik naar Roda JC. Toen ik daar in mijn tweede seizoen een verbeterd contract kon tekenen, was er interesse van o.a. Real Sociedad, het Franse Montpellier en Borussia Dortmund en eigenlijk was ik vrij snel rond met Borussia. Maar toen kwam Feyenoord. Dat was in Suriname al de favoriete club van mijn vader en Willem van Hanegem was zijn favoriete speler. Ik zag die trots in de ogen van mijn vader: Fey-e-noord! En later is zijn favoriet Van Hanegem óók nog eens mijn trainer geworden. Ja, dan is de cirkel wel rond. Ik ben eigenlijk vooral voor mijn vader naar Feyenoord gegaan en heb er uiteindelijk negen jaar gevoetbald.”
“Ik ben ooit begonnen als spits, maar verdedigen lag mij uiteindelijk veel beter. Dat ik verdediger werd, is overigens eigenlijk uit nood geboren. Ik speelde samen met John van Loen in de spits bij FC Utrecht en had tot aan de winterstop al 11 keer gescoord. Maar toen raakte mijn teamgenoot Ton du Chatinier, later nog hoofdtrainer bij FC Utrecht, geblesseerd en was er eigenlijk niemand die zijn positie goed kon invullen. Toen ben ík daar maar gaan spelen en dat beviel me wel. Ik ontwikkelde me zo goed op die plek dat Roda JC me overnam. De kunst van het echt góed kunnen verdedigen – zéker in Nederland, waar het niveau van verdedigen op z’n zachtst gezegd niet echt hoog ligt – is echt prachtig. Ik denk dat veel mensen die kunst ook onderschatten. Kijk bijvoorbeeld naar Italië. Hun competitie is gebaseerd op acht man áchter de bal. In Nederland is dat ondenkbaar. De Nederlandse voetbalcultuur is nu eenmaal gebaseerd op aanvallend denken en handelen. Hier zie je de backs vaak opkomen en vaak zelfs de achterlijn halen. Ik heb het verdedigen dusdanig omarmd dat toen Feyenoord mij in 1990 kocht, ik hun duurste aankoop was. We begonnen alleen zeer matig, stonden nog maar net ‘in het linkerrijtje’. Maar de ploeg werd één groot vriendenteam. Op maandag samen stappen, samen uit eten, noem maar op. We werden een hechte groep, kwamen altijd voor elkaar op en vertelden elkaar vaak ook flink de waarheid. En daardoor begon het team goed te draaien. Dat seizoen eindigden we slechts op de 8e plaats, maar we veroverden wél de KNVB-beker.”
“In 1992 kwam mijn oude trainer bij FC Utrecht, Willem van Hanegem, naar Feyenoord. Ik weet nog dat toen ik hem net als trainer had, ik dacht dat hij tégen me was. Pas later viel het kwartje bij me: hij was altijd zo scherp op mij, omdat hij het echt in mij zag zitten. Toen ik dat eenmaal doorhad, werd het een soort liefde. Ondanks dat Van Hanegem mij bij Feyenoord soms ook op het middenveld posteerde, vormden Ulrich van Gobbel, John de Wolf, Ruud Heus en ik een stabiel verdedigingsblok. We speelden echt goed. En het was niet alleen de verdediging die stond als een huis, in dat jaar werd Feyenoord voor het eerst sinds 1984 weer landskampioen en ons héle team had elke wedstrijd weer de absolute wil om te winnen. Op de training ging het er soms snoeihard aan toe. ‘Uli’ was bijvoorbeeld écht mijn mattie, maar tijdens een training heeft hij een keer m’n tand naar binnen geslagen en tot op de dag van vandaag loopt hij met een knik in zijn enkel door een sliding van mij. Zo gingen hij en ik met elkaar om. Tijdens de training vol gas tégen elkaar, tijdens de wedstrijden vol gas mét elkaar. ‘Uli’ en ik trainden om die reden altijd bewust tégen elkaar, zodat we voluit konden gaan. Dat haalde het beste in ons naar boven. De samenwerking op het veld met ‘Wolf’ verliep blindelings, we hadden een goede klik. Ging hij de lucht in, had ik zijn rug. Ging ik een keer diep, had hij de mijne. Hij was een betere kopper, dus hoge ballen waren altijd voor hem. Ballen over de grond waren voor mij. Ruud Heus was in onze verdedigingslinie de beste speler. Technisch heel vaardig, hij had veel inzicht en anticipeerde altijd goed op dreigende situaties. Onze verdediging was gewoon heel sterk en er zat veel variatie in. Heus was technisch goed, ‘Wolf’ was de baas in de lucht, ‘Uli’ was fysiek ijzersterk en razend snel en ik was een goede combi van aanval, verdediging en nooit opgeven inéén.”

Trainersweg
Wie Henk in 1999 had verteld dat hij ooit als trainer in Gelderland de KNVB-beker zou winnen, zou misschien in z’n gezicht zijn uitgelachen door hem. Tijdens zijn voetbalcarrière stond hij er immers nooit bij stil om überhaupt trainer te wórden, laat staan bij een andere club dan zijn geliefde Feyenoord. “Als voetballer ben ik nooit vertrokken bij Feyenoord, ik ben er in 1999 wel gestopt. Als trainer ben ik daar helaas wél vertrokken. Noodgedwongen, helaas. Na negen seizoenen als voetballer ben ik er negen jaar jeugdtrainer geweest en heb ik daar alle stappen doorlopen om hoofdtrainer te worden. Dat ik ooit aan het trainersvak begonnen ben, kwam eigenlijk door Henk van Stee. Hij had een talentvolle groep onder zijn hoede en vroeg mij in mijn laatste jaar als speler of ik hem wilde assisteren. Ik had toen net mijn kruisbanden gescheurd en kon dus tóch niks, dus deed ik het. Stond ik opeens jongens als Ebi Smolarek, Leonardo, Youssef El Akchaoui en Saïd Boutahar te coachen. Ik had vooral een goede klik met de buitenlandse spelers en uiteindelijk is dat één van de redenen geweest dat Van Stee mij erbij vroeg. Trainer zijn vond ik in het begin best lastig. Ik was namelijk gewend altijd zélf te rennen en had het dus nooit koud. Maar nu stond ik opeens stil aan de kant naar jongens te kijken die wél aan het rennen waren en ik had het koud! Ik heb er dus wel even aan gedacht er meteen weer mee te kappen. Wat me uiteindelijk toch over de streep trok om het te blijven doen, was dat er veel buitenlandse spelers waren waar de buitenwacht een negatief beeld van had. Dat maakte me kwaad. Toegegeven, er gebeurde wel eens wat. Er is wel eens iets gestolen en één van de buitenlandse jongens had dat dan gedaan. Maakte me nóg bozer, maar dan op hén. Ik wilde die gasten namelijk echt graag helpen het negatieve beeld om te buigen tot iets positiefs. Ik was dus streng voor die jongens, sprak veel met hen en pakte hen aan. Ik kon ook putten uit eigen jeugdervaringen, omdat ik op die leeftijd ook vervelende dingen heb gedaan. ‘Hoe moet jouw gedrag voor je ouders zijn nu? Je ouders die keihard werken om jou te laten voetballen bij deze mooie club? En wat doe jij, je steelt spullen uit de kleedkamers. Wat voor beeld geeft dat naar de buitenwereld, die jou tóch al veroordeelt? Wat zou je ervan vinden als JOUW zoon dat zou doen?’ Dat soort vragen stelde ik hen. Ik ben zelf ook wel eens over de schreef gegaan en mijn vader, die zó trots op me was en zo hard werkte om mij een goed leven te kunnen geven, moest dat dan horen. Stel je voor; je vader is een strenge, Surinaamse oud-militair en de jeugdtrainer van Sparta komt bij hem thuis om de misdragingen van zijn zoon te bespreken. Ik was als tiener nergens bang voor, maar ik was zéker wel bang voor mijn vader.”
“Tot het moment dat Van Stee me erbij vroeg, zag ik mezelf nooit als trainer. Veel aspecten van het trainersvak beheerste ik namelijk niet. Spreken voor een groep, presentaties geven, structuur aanbrengen, methodiek, didactiek… dat heb ik allemaal moeten leren. Maar mijn traject om hoofdtrainer te worden is wel veel te lang geweest. Pas bij mijn derde poging werd ik toegelaten tot de trainerscursus UEFA Pro. Er is een aantal criteria om toegelaten te worden: ervaring als speler, ervaring als trainer, een gedegen schoolopleiding en de uitkomst van je persoonlijk gesprek. Op basis van dat laatste krijg je punten en wordt je al dan niet toegelaten. Kostte me járen. Bij de trainer die ik opvolgde bij ADO Den Haag ging het bijvoorbeeld heel anders. Hij heeft geen betere papieren dan ik, heeft nooit voor een topclub als Feyenoord gespeeld, heeft nooit prijzen gewonnen, heeft nooit in het Nederlands Elftal gespeeld, maar tóch was hij tien jaar eerder hoofdtrainer dan ik. Ik ben in 1999 gestopt met voetballen op het hoogste niveau. Voordat ík hoofdtrainer werd, was ik negen jaar jeugdtrainer bij Feyenoord, twee jaar assistent-trainer bij ADO Den Haag, twee jaar jeugdtrainer bij PSV, weer 2,5 jaar assistent-trainer bij ADO Den Haag en twee jaar assistent-trainer bij Jong-Oranje. In 2014 ben ik pas hoofdtrainer geworden. Ga ik weer even terug naar de criteria om toegelaten te worden. Spelerservaring? Voorsprong. Trainerservaring? Véél voorsprong. Schoolopleiding? Dezelfde als die oud-trainer van ADO. Dan moet het dus het persoonlijk gesprek zijn geweest. En daarin valt altijd wel iets te sturen. Ik ben nu bijna 51, hij is 43 en tóch was hij er veel eerder. Waar ligt dat dan aan? Ik heb er wel mijn ideeën over, maar ik zal nooit de slachtofferrol spelen. Nooit! Want hoe dan ook, ik ben er uiteindelijk toch gekomen.”
“Mijn noodgedwongen vertrek bij Feyenoord kwam uiteindelijk maar door één bepaald persoon, destijds Hoofd Jeugdopleidingen. Hij slaagde erin om al het positieve wat men jarenlang binnen en buiten de club van mij vond, binnen een half jaar teniet te doen. Die ene persoon zag het niet in mij zitten. Hij is familie van Wim Jansen, clubicoon van Feyenoord, dus er was steun. Mijn oud-ploeggenoot en tegenwoordig trainer van Ajax Peter Bosz was toen technisch directeur, maar van hem hoefde ik niet weg. Mijn hele wereld stortte in. De supporters steunden me, er waren spandoeken. Vond ik mooi. Er was geen dossier opgebouwd om mij te ontslaan, dus de club heeft mij een afkoopsom moeten betalen. Ik functioneerde namelijk uitstekend. Maar iemand met macht wilde van mij af en zo geschiedde. Nu kan ik er veel genuanceerder naar kijken, maar ik ben er een tijdje verbolgen over geweest. Achteraf ben ik hem ergens zelfs wel dankbaar, want anders waren mijn mooie periodes als trainer bij ADO Den Haag, PSV, Jong-Oranje en nu bij Vitesse nooit werkelijkheid geworden. Ik weet niet hoe lang ik nog trainer zal zijn bij Vitesse, dat hangt af van een aantal factoren. Maar Vitesse is wel echt een heel mooie organisatie. Voordat ik erheen ging, had ik een heel ander beeld van die club. Iedereen zei dat het een club was van schouwburgpubliek, ‘Hollywood Aan De Rijn,’ hoorde ik steeds. Maar Mo Allach, de technisch directeur, heeft er iets geweldigs neergezet.”
“Trainer zijn is wel veel moeilijker dan voetballer zijn. Als voetballer heb je veel meer zelf in de hand, als trainer ben je voornamelijk afhankelijk. Van je spelers, de kwaliteit van je selectie, maar bijvoorbeeld ook van de gunfactor van bepaalde mensen. Door een irreëel verwachtingspatroon of bepaalde hoge doelstellingen kan het trainersvak soms heel moeilijk zijn. Vitesse is de laatste 20 jaar steeds zo rond de 7e plek geëindigd in de Eredivisie. Toch hebben veel mensen elk jaar weer de illusie dat de club zo maar even derde, tweede of zelfs kampioen wordt. AZ heeft het gedaan, FC Twente heeft het gedaan en ooit zal het Vitesse wel een keer lukken om kampioen te worden. Henk ten Cate heeft Vitesse een keer naar de 3e plaatst geloodst, maar reëel gezien is dat natuurlijk niet structureel. En het blijft lastig mensen daarvan te overtuigen. Vitesse is nog nooit kampioen van Nederland geweest, terwijl de club al meer dan een eeuw bestaat. En nu dat de beker is veroverd, zullen de verwachtingen alleen maar stijgen. Wél weer een mooie uitdaging.” Maar wat kan Henk Fraser nog laten zien bij Vitesse? Als hij vanaf nu wedstrijden gaat verliezen, is de kans aanwezig dat hij wordt gezien als een ‘lucky shot’. De trainer die wel de beker won, maar niet kon doorpakken. Terwijl hij bij een vertrek naar een grotere club juist een goede carrièremove maakt. “Dat vraagstuk houdt me wel bezig, ja. Ik weet waar ik nu sta en heb deze zomer een evaluatiemoment. Ik ben nu bij twee moeilijke clubs hoofdtrainer. Bij ADO Den Haag en Vitesse heb ik met mijn woorden, acties en resultaten toch altijd de rust weten te bewaren. Door die rust zijn mijn resultaten de laatste jaren beter overgekomen. Maar ik besef echt wel dat als ik die zelfde rust bewaar bij slechte resultaten, dat het dan zal worden gezien als iets negatiefs. Dan zullen mensen zeggen: ‘Henk weet het niet meer’. Vergis je niet, het is enorm zwaar om bij financiële onrust de rust te blijven bewaren. Je hebt namelijk te maken met spelers die zich afvragen of ze hun salaris nog wel krijgen en een technische staf die zich afvraagt of ze de volgende dag nog een baan heeft. Je moet al die mensen dan nog wel gemotiveerd houden om gewoon zo goed mogelijk hun werk te blijven doen.”

Generatie “Z”
Sinds het statement dat Henk Fraser maakte over de ‘Generatie Z,’ mensen die ruwweg na 1992 zijn geboren, is er veel over gezegd en geschreven. In een eerder interview stelde hij dat spelers tegenwoordig méér willen voor minder. Een grotere club, meer geld, meer status, meer respect, maar er minder voor doen. Tijdens zijn eigen voetbalcarrière was er een duidelijke hiërarchie die nu lijkt verdwenen. Het frustreert hem dat voetballers tegenwoordig in alles meegenomen willen worden en op basis van gelijkwaardigheid behandeld willen worden, maar zich terugtrekken wanneer je de daarbij behorende loyaliteit en verantwoordelijkheden bij hen neerlegt. “Ik heb als trainer echt moeite met de mondigheid van spelers tegenwoordig. Bij Feyenoord is trainer Mario Been ooit weggestemd door zijn eigen spelers. Ik heb jeugdspelers van 16, 17 jaar die naar me toe komen met: ‘trainer, kan ik even met je praten? Waarom sta ik ernaast? Waarom heb je mij gewisseld?’ Als trainer MOET ik dan met hen in gesprek gaan. Doe ik dat níet, dan heb ik een probleem. Want dan val ik buiten hetgeen wat normaal is hier in Nederland. In Engeland of Italïe gebeurt het niet zomaar dat de trainer wordt weggestemd door de spelers, maar in Nederland kan dat gewoon. Waarom denk je dat ik voetballers hier verwend noem? Die ‘Z’ in ‘Generatie Z.’ staat wat mij betreft voor Zacht. Softies zijn het!”
“Toen ik zelf nog voetbalde hadden veel spelers een bepaald soort ontzag voor mij. Waarschijnlijk omdat ik iets had wat grensde aan lichte ontoerekeningsvatbaarheid. In het veld ging er altijd een knop om bij me. Ik blééf gaan, hield nooit op. Ik heb overtredingen gemaakt op mensen waar ik niet trots op ben. Tijdens de wedstrijd was ik echt niet te intimideren. Probeerde je dat toch, wilde ik je alleen maar nóg meer opvreten. Dat is nou eenmaal mijn mentaliteit. Helaas zie ik dat veel minder bij de spelers van nu. Ik mis die echte drive bij hen, die absolute wil om ten koste van alles te winnen. Ze zeuren eerder. Pijntje hier, blauwe plek daar. Hoofden tegen elkaar bij het koppen en gewisseld willen worden, omdat ze hoofdpijn hebben. In mijn tijd stootte ik wel 100 keer mijn kop, maar ik zeurde niet. Gewoon doorspelen. We hebben de spelers van nu verwend en soft gemaakt.”
“Voetballers willen tegenwoordig ook over alles uitleg hebben, maar nergens verantwoordelijkheid voor nemen of de gevolgen ervan dragen. Als trainer ben ik wel de eerste die daarvoor zijn hand in eigen boezem steekt. Wij hebben dat in het trainersvak in Nederland namelijk zélf gecreëerd. Ik heb afgelopen seizoen een jonge, talentvolle speler bij de selectie gehaald. Veel potentie, maar in mijn ogen nog niet dynamisch genoeg. Liet nog wel eens een steekje vallen tijdens de wedstrijden, maar hij werd niet meteen gewisseld. Op een gegeven moment wisselde ik hem wél en toen had hij een bepaalde lichaamstaal naar mij toe. Dat irriteerde me. Ik stoor me altijd zwaar aan spelers die persé aan iedereen moeten laten zien dat ze niet blij zijn met hun wissel. Daar sprak ik hem dus op aan; ‘ben je nou boos om je wissel of ben je boos op de trainer die jou wisselt?’ En natúúrlijk antwoordde hij dat hij boos was om zijn eigen spel, dat zeggen ze op zo’n moment namelijk allemaal. En dat is bullshit. Toen ik hem daarmee confronteerde, gaf hij uiteindelijk toe dat hij zijn wissel onterecht vond. Toen hield ik hem een spiegel voor en analyseerde ik zijn wedstrijd voor hem. ‘Alles wat je doet, doe je in één tempo en je lijdt een paar keer onnodig balverlies. Voetbal is bij uitstek een spel van tempowisselingen. Als je vijf man hebt uitgespeeld, moet je zelf snelheid maken. Heb je één man uitgespeeld en je móet er nog vijf, moet je de bal juist snelheid laten maken’. Dat kwam wel even binnen bij hem. Die mondigheid, dat ze zo bijdehand zijn… ik wil daarvan af. Denk je nou echt dat mijn kinderen mij komen vragen waarom ze iets wel of niet moeten doen of uitleg komen vragen?”

Bond
In alles wat Henk doet, zie je zijn drive en ambities terug. Of je nu naar hem kijkt of luistert, de man straalt uit dat hij alles naar een steeds hoger niveau wil tillen. Hij wil dan ook graag ooit een gooi doen naar het ambt van bondscoach. “Iedereen die mij goed kent weet dat ik altijd op zoek ben naar een uitdaging. Toen ik bij ADO Den Haag hoofdtrainer werd, stond de club er heel slecht voor. Met nog twaalf wedstrijden te gaan, stond de club 18e en hadden we uitwedstrijden tegen Vitesse en Roda JC voor de boeg. Ik nam een enorm risico om aan die klus te beginnen, want wat als ik ADO níet van de laatste plaats had gekregen en zou degraderen? Dan zou mijn loopbaan als hoofdtrainer al over zijn voordat die goed en wel was begonnen. Maar na die twaalf wedstrijden stond de club 9e. En heel Nederland weet dat ik daar in een zeer lastige situatie heb moeten werken. Geld dat er niet was en ondanks vele beloften ook niet kwam, veel gedoe met de eigenaar van de club, geen zekerheden over versterkingen voor de selectie… Maar het ging goed, we bleven rust uitstralen. Mijn drive is om aan te tonen dat ik een goede trainer ben, hoeveel weerstand ik ook ervaar. Maakt me alleen maar sterker. Maar ik pas me wel aan naar wat de norm is in Nederland. Als voetballer had ik mijn emoties vaak niet onder controle, dat weet iedereen. Als ik vond dat een speler een draai om z’n oren verdiende, kréég hij die ook. Ze noemden mij niet voor niets ‘Mister Geel.’ Dat is nu eenmaal mijn aard. Als trainer MOET ik me echter beheersen. Rust uitstralen en mijn woorden zorgvuldig kiezen. Nu ik bij die twee eerdergenoemde Eredivisieclubs in een moeilijke situatie heb gewerkt, hoor ik dat men mij wel een hogere positie toedicht. Dat doet me goed. Ik heb de hele situatie rondom het ontslag van Danny Blind als bondscoach, het gedoe rondom Henk Ten Cate om hem als nieuwe man te krijgen en de uiteindelijke keuze van de KNVB voor Dick Advocaat en Ruud Gullit natuurlijk óók gevolgd. Ik ben zelf echter nog lang niet klaar om bondscoach te worden, ik moet nog veel meer laten zien en bereiken. Danny Blind was ook echt niet te benijden. Men vergeet wel eens dat hij in een extreem moeilijke situatie heeft moeten werken bij de KNVB. Dick Advocaat, die toen zijn assistent was, stapte opeens op. De Raad van Commissarissen viel uit elkaar, er was veel gedoe met technisch directeur Hans van Breukelen en Gijs de Jong, de tijdelijk directeur betaald voetbal. Maar iedereen viel over Blind heen. Hij was, net als ik altijd doe, gewoon op zoek naar verbetering. Daar is echter wel perspectief voor nodig. Ik snap wel waarom Frank de Boer en Ronald Koeman bedankten voor de eer toen ze benaderd werden om bondscoach te worden van het Nederlands Elftal. Enerzijds is het afbreukrisico erg groot, anderzijds kunnen zij het zich ook veroorloven om de KNVB nu ‘nee’ te verkopen. De Boer werd vier keer op rij landskampioen met Ajax, Koeman deed het fantastisch bij AZ, Ajax, PSV en Feyenoord en doet dat nu in de Premier League. Ik ga graag een mooie uitdaging aan, maar afgezien van het feit dat ik er nog lang niet klaar voor ben, sta ik nu óók niet te springen om bondscoach te worden van het Nederlands Elftal. Ook omdat onze spelers softies zijn. En omdat wij trainers dat zélf gecreëerd hebben, oogsten we nu wat we gezaaid hebben. Ik zie gelukkig wel factoren die daar een kentering in kunnen veroorzaken. Scheidsrechters die meer toelaten, bijvoorbeeld. Neem Bas Nijhuis, die niet meer fluit voor elk wissewasje. Mannelijk voetbal. Want fysiek gezien komt het Nederlands Elftal tekort tegen ploegen als Frankrijk en Duitsland. Misschien kun je zeggen dat het tegenover díe landen normaal is, maar we verliezen tegenwoordig ook kansloos van IJsland, Bulgarije en Turkije. Kunnen zij beter voetballen dan het Nederlands Elftal? Zijn zij mentaal en fysiek zo veel sterker?”

SVB
“Er is me ook wel eens gevraagd of ik ooit bondscoach van Suriname wil worden. Dát zie ik mezelf in de toekomst dan eerder doen. Ik ga elke twee jaar terug, maar ik ga bijna nooit naar Paramaribo. Hooguit voor één dag. Ik ben altijd in het bos, ik ben en blijf nou eenmaal een ingi. We hebben een kamp in Saraban, ongeveer een uur rijden vanaf Paramaribo. Vanaf daar gaan we richting Blanche Marie of Apoera en onderweg jagen we. We trekken vaak naar het westen, maar de volgende keer wil ik naar het zuiden van Suriname. Er zijn daar nauwelijks wegen en dus moet je veel met een korjaal doen. Vind ik mooi. Wij indianen gaan altijd terug naar onze roots zodat we kunnen jagen om te kunnen eten. En volle bak genieten. Ik houd vooral van rust en natuurschoon in een rustige omgeving. Voor mij is dat de basis, de natuur in gaan om te genieten. Hoe heerlijk is het om een huisje te hebben nabij de watervallen en dat kabbelende water te horen als je op bed ligt?”
“Ik zou graag ooit bondscoach willen zijn van Suriname. Die neven van me, waardoor ik ooit ben begonnen met voetballen, wonen daar nu weer en via hen heb ik een bestuurslid van de Surinaamse topclub Robin Hood ontmoet. Een goede connectie dus. Robin Hood is trouwens óók de club van mijn vader, net als Feyenoord. Bondscoach in Suriname worden moet voor mij echter wel een bepaald perspectief hebben. Zonder spelers met een dubbel paspoort of dubbele nationaliteit heeft het weinig zin. Er is namelijk écht een grote kwaliteitsinjectie nodig. Het Surinaams voetbal heeft pas toekomst als de financiële mogelijkheden worden vergroot. Er zijn trainers nodig die een goede opleiding hebben genoten en er dienen voorwaarden te worden gecreëerd die het mogelijk maken de kennis van die trainers te delen. Zolang de Surinaamse spelers dáár nog niet als zodanig zijn opgeleid, blijf je altijd afhankelijk van Surinaamse spelers in Nederland of elders die wél op dat niveau zijn opgeleid en getraind. Bij Curaçao heb je bijvoorbeeld uitstekende spelers lopen, zoals Brandley Kuwas. Kenji Gorré gaat nu ook voor Curaçao spelen, terwijl hij net zo goed voor Suriname uit zou kunnen komen. Het frustrerende is ook dat er een grote groep talentvolle Surinaamse spelers is dat nooit het Nederlands Elftal zal halen, maar wel van heel veel waarde kunnen zijn voor het Surinaams Elftal. Ik weet alleen niet of dat op dit moment wordt tegengehouden door Nederland of door Suriname.”
“Ik ben ooit bijna meegegaan naar Suriname voor een benefietwedstrijd met het Kleurrijk Elftal. Het vliegtuig, waarin een deel van de selectie zat, crashte en een neef van me was één van de 176 mensen die omkwam. Ik had óók in dat vliegtuig kunnen zitten. Sterker nog, mijn naam stond ook op de passagierslijst en later bleek ik op Teletekst genoemd te worden als één van de dodelijke slachtoffers. Ik speelde toen bij Roda JC en Jan Reker was daar toen mijn trainer. Zelf hoorde ik pas de volgende ochtend, toen ik met de auto onderweg was van Kerkrade naar Rotterdam, over een neergestort vliegtuig op de radio, maar maakte toen nog niet de link met dát vliegtuig. Wat ook bizar was, mijn familie wist niet zeker of ik nu wel of niet in dat vliegtuig zat. Mijn vader was in Nederland en probeerde koortsachtig contact te leggen met mij en onze familieleden in Suriname. Het ging echter om Wendel Fraser, mijn neef, die het vliegtuigongeluk niet had overleefd. Mede op aandringen van mijn trainer ben ik toen uiteindelijk niet meegegaan naar Suriname. De belangrijkste redenen waren echter mijn pasgeboren dochter en mijn selectie voor het Nederlands Elftal. Ik was wel hartstikke trots om gevraagd te worden voor het Kleurrijk Elftal. Ik wilde in Suriname namelijk graag laten zien dat ik in Nederland een goed niveau had gehaald. Ik had een hoop gemengde gevoelens na die SLM-ramp.”
“Eigenlijk wil ik helemaal geen keus maken tussen Nederland of Suriname. Of tussen blank en zwart. Ik ben Surinamer en Nederlander tegelijk. Maar door bepaalde factoren ga ik soms wel twijfelen. Als ik met alle oprechtheid kijk naar de waardering die spelers als Clarence Seedorf, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Michael Reiziger en Winston Bogarde krijgen ten opzichte van bijvoorbeeld Frank de Boer, Phillip Cocu, Jaap Stam en Danny Blind, proef ik daar wel verschil in. Dat proberen aan te tonen of zelfs maar uit te spreken roept echter zó veel weerstand op, dat ik niet weet of ik daarmee de zaak help of juist verslechter. Kijk maar naar Stanga (Stanley Menzo). Hij luisterde voordat hij een wedstrijd ging keepen altijd naar kawina, ook tijdens het WK waar we samen aan meededen. Stanga is een echte kondreman. Hij is assistent-trainer geweest bij Vitesse, maar waarom denk je dat hij nu niet meer aan bod komt in Nederland? Omdat hij ooit heeft uitgesproken dat donkere spelers hier veel minder snel een kans krijgen dan hun autochtone medespelers. In dit land ben je dan meteen klaar, terwijl hij het in Belgïe goed heeft gedaan en het nu ook verdienstelijk doet bij Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. Ik denk echter dat wij Surinamers keihard nodig zijn in het hedendaagse voetbal dat men in Nederland en in het Nederlands Elftal wil spelen. Want zeg nou zelf, de laatste grote prijs die het Nederlands Elftal won, was het EK van 1988. En toen zaten Gullit, Winter, Rijkaard en Vanenburg bij de ploeg. Het Nederlands Elftal heeft de donkere jongens gewoon nodig.”

Maas
“Even terugkomend op Gijs de Jong van de KNVB. Afgelopen seizoen heb ik mijn keeper Eloy Room tijdens een wedstrijd een blessure laten veinzen om een tactische omzetting mogelijk te maken. Hij schreef daarover in zijn column. Het was niet eens mijn eigen idee, ik heb het afgekeken van een bevriende trainer die ooit exact hetzelfde heeft gedaan. Toen is er alleen niet zo veel aandacht aan besteed. Het is nu eenmaal zo dat wanneer een keeper geblesseerd raakt, hij niet zomaar uit het veld gezet kan worden. Dat is een maas in de wet. Ik heb dat gebruikt en ik ben ook de eerste die zal toegeven dat het niet netjes is. Er is echter wel ruimte voor en die ruimte heb ik benut. Ik vond het opvallend dat Gijs de Jong erover begon in zijn column. Hij reageerde wél op dit, terwijl er genoeg belangrijkere dingen waren waarover ik hem NIET hoorde. Wat Joël Veltman van Ajax afgelopen seizoen bijvoorbeeld deed tegen Sparta, is veel onsportiever. Hij gebaarde naar zijn directe tegenstander dat hij de bal uit zou schieten om een blessurebehandeling mogelijk te maken voor zijn op de grond liggende teamgenoot. Die jongen stopte dus met zijn poging om de bal te veroveren en op dat moment speelde Veltman vrolijk verder en kwam Ajax in een kansrijke positie om te scoren. Dáár hoor ik de directeur betaald voetbal dan niet over. Ik heb dan zoiets van: ‘lees de regels er even op na, over wat ik deed met mijn keeper bij Vitesse’. Het is namelijk heel simpel om deze maas in de wet te dichten. De vierde official staat immers tussen of naast de twee trainers bij de dug out. Wanneer de keeper geblesseerd raakt, kun je hem er niet zomaar uithalen, maar je kunt er bijvoorbeeld wel voor zorgen dat de trainers geen contact mogen hebben met hun spelers. De vierde man kan dat meteen waarnemen en dus onmogelijk maken. De trainer die communiceert met zijn spelers of de speler die te dicht bij de zijkant komt voor communicatie, krijgt geel. Klaar, probleem opgelost. Maar op dit moment zeggen de regels daar niets over. Er is geen straf voor wat ik gedaan heb. Ik had dus liever gezien dat Gijs de Jong zich eerst in de regels had verdiept van de bond waar hij zelf directeur van is, dan schande te spreken van mijn actie. Vooropgesteld, hij had wel gelijk. Zijn stuk erover was goed geschreven en je kunt het zelfs positief opvatten. Maar als hij me nou eerst had benaderd om erover van gedachten te wisselen, had ik hem oplossingen geboden om dit tegen te gaan. Het is ook al voorgekomen dat het de andere kant op viel. Dat mijn keeper écht geblesseerd raakte aan zijn lies en dat de scheids naar me toe kwam met de vraag of dit weer zo’n truc van me was. Dus nee, ik ga het nu niet meer doen. Je wordt anders niet meer serieus genomen op het moment dat je keeper écht wat heeft.”

In de leer
Henk Fraser. Van ervaren profvoetballer tot succesvolle trainer met veel bagage. Van welke trainer heeft hij zelf het meest geleerd? En welke tips geeft hij nu zelf mee aan jonge profvoetballers die aan het begin staan van een wellicht mooie carrière? “De belangrijkste les is dat je altijd en van iedereen kunt leren. Ik sta als persoon altijd open voor coaching, tips en adviezen, dus ik vertel jonge, aanstormende talenten dat óók te doen. Door de jaren heen heb ik eigenlijk nog het meest geleerd van mijn teamgenoten, meer nog dan van mijn trainers. En als trainer ontkom je er niet aan om je omgeving aan te horen en de dingen eruit te halen die het best werken voor jou als persoon. Van alle trainers die ik heb gehad, heb ik het meest geleerd van Willem van Hanegem. Hij is een man van details en van het optimaal benutten van je fysieke mogelijkheden in het veld. Hoe je moet dekken, hoe je moet lopen en nog veel meer. Ik moest een keer tegen Wim Kieft spelen. Heel correcte gozer, het was altijd fijn om tegen hem te spelen. In de rust vroeg Van Hanegem mij waarom ik steeds áchter Kieft ging staan. ‘Hij is groter, dus een kopduel winnen, kun je wel vergeten. Ga gewoon náást hem staan of juist vóór hem. Zéker als je wat verder van je eigen goal af staat. Je bent namelijk veel sneller dan die gast’. Toen ik dat ging doen, ging het verdedigen van dergelijke spitsen me een stuk beter af. Van Hanegem vertelde me altijd wat ik bij welke spits moest doen om hem af te stoppen. Hij leerde me ook overtredingen te maken. ‘Waarom een sliding op zijn voorste been?’ vroeg hij me een keer nadat ik een overtreding had gemaakt op Stan Valckx. ‘Je moet z’n standbeen pakken. Dat been staat namelijk vast’. Dus ik deed dat en boem, meteen een gele kaart. Kort daarna werd ik gewisseld. Ik was toen 19, speelde bij FC Utrecht, Nol de Ruiter was de hoofdtrainer en Willem van Hanegem zijn assistent. Ik moest gaan douchen en daarna binnen blijven. Zie ik na het douchen Van Hanegem bij mij in de kleedkamer zitten, terwijl de wedstrijd al lang weer bezig was. Zei hij tegen me: ‘Henk, het is mijn schuld dat je nu gewisseld bent, want ík zei dat je die tackle moest uitvoeren. Verder speelde je gewoon goed, dus heb ik tegen de trainer gezegd dat als jij binnen moet blijven, ik dan ook binnen blijf.’ Dát is nou Willem van Hanegem. Echt een topvent, ik heb hem heel hoog zitten. Hij zei ook een keer tegen me: ‘is een aanvaller langer dan jij en je gaat een kopduel aan, kop ‘m dan gewoon in z’n nek. Dat helpt.’ En ook: ‘als een speler schiet en je kunt er net niet meer bij om dat schot te blokken, punter ‘m dan in z’n kuit’. Dat soort tips gaf hij me. Smerige overtredingen eigenlijk wel, maar erg nuttig. Met dat ‘nek-koppen’ heb ik overigens een keer m’n neus gebroken, maar ik won veel meer kopduels dan voorheen. Uiteindelijk was dát het meest waardevol.

Fotograaf: Germaine Halfhuid