Gerard Wijngaarden – Voor mij  is RTV7 al een groot succes

Gerard Wijngaarden – Voor mij is RTV7 al een groot succes

Gerard ‘Red’ Wijngaarden, founder RTV7. De 1ste zwarte tv-zender van Nederland.

We bereiken 6 miljoen huiskamers via kanaal 75 (Ziggo) en kanaal 93 (KPN) en richten ons op mensen die roots hebben op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius en in Suriname. RTV-7 zendt dus programma’s uit over het Caraïbisch gebied, vol met informatie, educatie en entertainment.

De mediabranche is voor een zwart tv-station wél heel moeilijk. Adverteren op een zwarte zender vindt men lastig, we merken dat veel adverteerders er vaak geen associatie of relatie mee willen. RTV-7 draait echter op advertenties, dus dat is wel onze bottleneck. Maar ik geef niet op. Nooit! Bij de NPO ontvangen ze wel subsidies, maar daar heb je weer een baas boven je zitten die de uiteindelijke beslissingen neemt. En ik wil zélf kunnen sturen, zélf kapitein op het schip zijn. Er is ook niemand waar we het kunstje van kunnen afkijken. Humberto Tan, hoor ik je zeggen. Na Sonja Barend vind ik hem één van de beste, maar ook híj moet zich aan de regels van RTL houden.

Vanuit onze achterban winnen wij alle informatie in die nodig is en daardoor weten we precies waar we naartoe willen met onze programma’s. In de jaren ’80 waren Guilly Koster en Ivette Forster de eerste zwarte mensen die redelijk serieuze programma’s op tv maakten. Met alle respect voor Jörgen Raymann, maar daarna heb ik nooit meer iets gezien van die strekking. Want wat Jörgen en bijvoorbeeld de Braboneger doen is namelijk veel meer gericht op humor en entertainment.

Bij DWDD zitten allemaal witte mensen aan tafel over de beeldenstorm te praten en iemand zegt dan over de zwarte gemeenschap dat we ‘allemaal lui zijn en niet zo moeten zeuren’. Daar zakt letterlij mijn broek van af…

Lees het artikel verder in het blad. (Release 28 Februari)

Bestel editie #6