Nieuwsitems

 • Na zes jaar wordt de Miss India Suriname verkiezing weer georganiseerd in Paramaribo. Niet door SurIndia Glamour, die jarenlang het schoonheidscontest heeft georganiseerd, maar door de Stichting Beauties of Suriname pageant. Zij is ook verantwoordelijk voor de Miss & Mister Tropical Beauties Suriname Verkiezingen.

  “Goed nieuws. We juichen het toe. Er was heel veel vraag er naar”, vertelt Anil Ramhit Doebe van SurIndia Glamour. “Onze missen profileren zich overal in de maatschappij. Als hoogtepunt zie ik het organiseren van de Miss India Worldwide verkiezing in februari 2012 in Suriname”, vult hij aan.

  De laatste Miss India Suriname verkiezing dateert van 2011(FOTO) en werd gewonnen door Varsha Ramratan. De inschrijvingen voor deelname aan de Miss India Suriname verkiezing 2018 beginnen in april.

  Read more

 • Marcherende militairen, straaljagers die de nationale vlag in de lucht schilderen en heel veel machtsvertoon. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van een militaire parade. Donald Trump blijkt er erg van onder de indruk en wil er nu zelf ook een. Volgens The Washington Post wordt op het hoogste niveau van het leger gebrainstormd over het idee.

  Trump raakte geïnspireerd door de parade op 14 juli in Parijs, maar Frankrijk is zeker niet het enige land met een paradetraditie. Zo trokken vandaag in Noord-Korea nog zeker 10.000 militairen door Pyongyang.

  Op het defilé tijdens Veteranendag in juni na, heeft Nederland geen echte militaire parade. “Wij kennen die traditie niet echt”, vertelde militair historicus Wim Klinkert in NOS Met het Oog op Morgen. “Tenminste, niet zo duidelijk als op de Champs-Élysées in Parijs of het Rode Plein in Moskou.”

  Volgens Klinkert past de paradecultuur niet in de Nederlandse volksaard. “Wij hebben niet zo veel met al dat militaire vertoon. We vinden het allemaal net wat te militaristisch.” Zelfs het woord heeft een te militaristische bijklank, volgens de historicus. “We noemden het daarom ook wel wapenschouw of legerschouw.”

  Eenmalige parades
  Hoewel het dus niet “in de volksaard past”, worden er nog wel af en toe parades georganiseerd. Zo werd in 2014 het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Landmacht groot gevierd, met een defilé in Den Haag.

  Een jaar later pakte het Korps Mariniers uit met een parade op de Coolsingel in Rotterdam om het 350-jarig bestaan te vieren.

  In de jaren 50 en 60 werden er wel veel parades georganiseerd, als onderdeel van Bevrijdingsdag of Koninginnedag. Koningin Juliana bleek een fervent liefhebber van de defilés. Onder Beatrix verdween deze traditie.

  De parades vonden niet in het hart van Amsterdam of Den Haag plaats, maar op militaire oefenterreinen bij Ede en Amersfoort. De legerschouwen deden niet veel onder voor parades in het buitenland. “Tijdens Bevrijdingsdag 1965 liepen er wel 4000 man mee”, zei Klinkert.

  Rond 1970 hield de traditie op te bestaan, herinnerde Klinkert. “Het werd te duur en het maatschappelijk draagvlak nam af.” De nationale taptoe doorstond wél de tand des tijds. De muzikale voorstelling van politie- en militaire orkesten wordt jaarlijks in de Ahoy in Rotterdam uitgevoerd.

  Of de militaire parade ooit nog terugkeert, is de vraag. En hoe zou dat nu eruitzien, in tijden van cyberoorlogen en hackteams? “Qua grondmaterieel zal het wat karig zijn, maar gelukkig kunnen parades verschillende vormen hebben”, zei Klinkert.

  Read more

 • PARAMARIBO, 7 feb – Het gedrag van politieagent Mielando Atompai baart steeds meer zorgen. Atompai is niet de eerste, de beste. Hij behoort tot de nieuwe lichting universitair geschoolde politieagenten. Deze zijn voorstander van een frisse wind bij het Korps Politrie Suriname. Om dit streven behoorde Atompai tot de jonge agenten die het bestuur van de politiebond over hebben genomen. Mielando Atompai is buiten het korps gestraft voor wangedrag op het voetbalveld.

  Nadat hij geschorst werd, heeft Atompai publiekelijk bedreigingen geuit. Het baart enorme zorgen. “Als het optreden van de politie gaat neigen naar gedrag dat als crimineel bestempeld kan worden, is het voorbeeld dat gegeven wordt wel van invloed op het gedrag van de burger”, zegt psycholoog Luciën Naarden tegenover de Ware Tijd. Burgers kunnen dan makkelijker over verboden drempels heen.

  Ook de voorzitter van de politiebond zelf, Raoul Hellings, haalde onlangs het nieuws. Volgens de rechter kan Hellings niet bewijzen dat hij de psych0ologische test voor de inspecteursopleiding heeft gehaald. Het korps heeft dan ook terecht besloten Hellings niet toe te laten tot de opleiding. Hellings heeft voet bij stuk gehouden dat hij de test wel heeft ondergaan.

  Read more

 • Marleen Barth treedt per direct af als Eerste Kamerlid. Dat heeft haar partij, de PvdA, bekendgemaakt. Fractievoorzitter Barth kwam de afgelopen tijd door verschillende kwesties in opspraak.

  Zo probeerde ze een lagere huur te bedingen voor het huis waar zij met haar man Jan Hoekema woonde. Die was afgetreden als burgemeester van Wassenaar en het paar wilde nog een tijd in de ambtswoning blijven wonen.

  Ook was ze deze week afwezig bij het belangrijke debat over orgaandonatie. In plaats daarvan was ze op vakantie op de Malediven.

  Nog langer functioneren als Eerste Kamerlid voor de Partij van de Arbeid zal meer kwaad dan goed doen.
  Marleen Barth
  In een verklaring schrijft Barth dat die vakantie al veel eerder gepland was, “om bij te komen van een zwaar en persoonlijk ook verdrietig jaar”. Ze ging ervan uit dat ze de fractie ook wel op afstand kon leiden. Achteraf vindt ze dat ze een verkeerde afweging heeft gemaakt.

  “Ik ben tot de slotsom gekomen dat nog langer functioneren als Eerste Kamerlid voor de Partij van de Arbeid meer kwaad dan goed zal doen, en dat is het laatste wat ik wil.”

  Donorwet
  Barth wordt als fractievoorzitter opgevolgd door André Postema. Hij is nu al vice-fractievoorzitter. Haar senaatszetel wordt ingenomen door Wouter van Zandbrink.

  Die veranderingen hebben volgens de PvdA geen gevolgen voor de stemverhouding binnen de fractie over de omstreden donorwet. Tot nu toe zijn vijf PvdA-senatoren voor, en drie tegen. Aanstaande dinsdag wordt er gestemd.

  Partijleider Asscher zegt in een eerste reactie begrip te hebben voor het opstappen van Barth. Hij noemt het een moeilijk besluit.

  Read more