Jetty Mathurin – Pangi Estafette

Jetty Mathurin – Pangi Estafette

Wie haar op een doordeweekse dag door Amsterdam op straat ziet lopen met haar geruite boodschappenkarretje en haar zilvergrijze jongenskop, ziet een Kankan Sranan Uma. Dat laat zich het beste vertalen als: een trotse Afro Surinaamse vrouw. Zo eentje waaraan je voelt: ‘hier moet ik geen grappen mee maken!’. Haar volledige naam is Hariëtte Marie Mathurin en ze voelt aan als de zus van je vader. Je ‘Taaante’ dus.

Haar achternaam wordt op zijn Frans uitgesproken: ‘Mathurin’ als in het romige Franse kaasje: Paturain. Voor de buitenstaander klinkt het bijna adellijk. ‘Maar in Suriname zeggen ze gewoon Maturin, Ze denken dan dat het een Javaanse naam is!’ schatert de diva. ‘Mijn achternaam komt van de Franse tak van mijn familie. Mijn grootmoeder van vaders kant  komt van St. Lucia. Het verhaal wil dat zij naar St. Laurent, Frans Guyana  emigreerde. Daar werd mijn vader geboren. Er was niemand bij de bevalling. Dat heeft ze helemaal alleen gedaan in het bos. De navelstreng heeft ze met haar tanden doorgebeten! Ik kom uit een sterk geslacht!’. En dat mag gezegd worden.

Pangi

Jetty Mathurin speelde haar eerste en laatste voorstelling in het hoofdstedelijke De La Mar theater. Althans haar eerste en laatste solovoorstellingen. Want de planken van een theaterpodium zijn geen dingen waar een rasartiest zonder slag of stoot afscheid van neemt. ‘Ik zeg ook nadrukkelijk dat ik stop met solo voorstellingen, maar ik voel aan mijn water dat ik een andere fase inga. Ik ga andere dingen doen. Wat precies weet ik nog niet. Ik heb sterk het gevoel ‘geleid te worden’. Het is niet dat ik geloof in voorbestemming want de een noemt het zus en de andere zo, maar er is meer tussen hemel en aarde. Het is uitgestippeld. Dat vertrouwen heb ik’. Hoewel Jetty volop in het leven staat en niet aan sterven denkt is ze spiritueel genoeg om op te praten over dat ze gecremeerd wil worden. ‘Dan kunnen ze de ene helft van mijn potje met as over de Maas en de andere helft over de Suriname rivier uitstrooien. Ik wil mijn nageslacht niet opzadelen met een graf dat onderhouden moet worden. Dat kost allemaal geld en laat dat maar het Hollandse in mij zijn…

Lees het artikel verder in het blad. (Release 28 Februari)

Bestel editie #6