Pangi – Edson Braafheid

Pangi – Edson Braafheid

Pangi – Edson Braafheid

De wissel. Op het bord verschijnt een ‘rode’ 5 gebroederlijk naast een ‘groene’ 15. Hij kijkt even om zich heen. Het is zondag, 22.32 uur, Soccer City Stadium, Johannesburg. Ruim 84.000 mensen op de tribune en ettelijke tientallen miljoenen ogen die élders vol spanning naar de wedstrijd van de eeuw kijken. Want dat ís dit; de Wedstrijd van de Eeuw. Met spelers op het veld die samen ruim een miljard euro waard zijn. De moegestreden Giovanni van Bronckhorst loopt op hem af, geeft ‘m een dubbele ‘high five,’ wenst hem succes. Hij is er klaar voor. Vandaag, op 11 juli 2010, wil hij geschiedenis schrijven door met het Nederlands Elftal de WK-finale te winnen van Spanje. Droom van vele generaties, maar hij lééft ‘m. Camera’s zoomen op hem in; gespannen gezicht, ernstige blik. Gejuich wanneer hij het veld betreedt. Het is de verlenging, minuut 105. Borst vooruit, schouders naar achteren. Als een strijder. Hij kiest positie, linksachter. De bal rolt weer.

Daar staat hij dan, die Edson Braafheid. Voetballer uit Amsterdam met Surinaamse roots, in een voetbaltempel in Zuid-Afrika, op een minuut of twintig verwijderd van een mogelijk historisch ijkpunt in de Nederlandse sporthistorie. Na twee uur spelen geeft het scorebord nog altijd ‘de brilstand’ aan. Die bal hoeft dus alleen maar in het netje, achter doelman Iker Casillas. Eén keertje maar, dat is al genoeg.

Dit moment van Edson René Braafheid (Paramaribo8 april 1983) kwam al een kleine anderhalf jaar na zijn debuut in het Nederlands Elftal. Hoeveel Surinaamse voetballers kunnen zeggen dat ze met Nederland een WK-finale hebben gespeeld? Nadat Edson bij FC Twente uitgroeide tot één van de beste linksbacks van Nederland, tekende hij in 2009 bij Bayern München. Na (huur)periodes bij Celtic FC, TSG 1899 Hoffenheim, weer FC Twente en Lazio Roma, maakte hij de cirkel in de zomer van 2016 rond door weer bij FC Utrecht neer te strijken. De club waar hij zijn profcarrière in 2003 begon. Op zijn palmares prijkt een KNVB-beker, een Johan Cruyff Schaal en een EK-titel met Jong-Oranje, behaald in 2006. De zeer kleurrijke pangi kreeg hij door van zijn vriend Roué Verveer.

Amsterdam of Paramaribo?

“Damsko. Ik kwam op mijn zesde van Suriname naar Nederland en heb het grootste gedeelte van mijn leven in Amsterdam gewoond. Opgegroeid in de Bijlmer. Ganzenhoef, Kraaiennest, dat was mijn buurt. Ik begon met voetballen bij JOS Watergraafsmeer, daarna FC Amstelland, toen FC Abcoude en daarna FC Utrecht. Als 12-jarige D-junior ben ik gescout door Ajax, mocht ik daar meedoen met de instuif en kwam ik in een elftal terecht met o.a. verdediger Sergio de Windt en de middenvelders Kiran Bechan en Chedric Seedorf. Maar omdat ik te licht werd bevonden mocht ik niet blijven.”

 FC Utrecht of FC Twente?

“Beiden. Ik heb 6,5 jaar bij FC Utrecht gespeeld, m’n hele jeugdontwikkeling er doorgemaakt en daar ook m’n profdebuut beleefd. Maar bij FC Twente heb ik mezelf echt op de kaart gezet als linksback en linker centrale verdediger. Ik heb daar ook het Nederlands Elftal gehaald, de bekerfinale gespeeld en in de voorronde van de Champions League gevoetbald. Met FC Utrecht heb ik de beker dan weer echt gewónnen. Ik kan dus geen keuze maken tussen deze twee geweldige clubs.”

Bayern München of Celtic?

“Bayern. Je speelt daar in de wereldtop, altijd in de Champions League, met de beste spelers ter wereld om je heen en de entourage van de club is werkelijk fantastisch.”

 Waarom ben je eigenlijk vertrokken bij Bayern München? Het gerucht gaat dat je ruzie kreeg met trainer Louis van Gaal en ‘m zelfs een klap zou hebben gegeven.

“De reden dat ik vertrokken ben bij Bayern München is dat ik wilde spelen. Ik was het zat om op de bank te zitten. Voetballers staan nu eenmaal bekend als verwende jongens die vervelend gaan doen als ze hun zin niet krijgen. Daar was ik er ook eentje van. Ik kon erg moeilijk omgaan met mijn reserverol. Achteraf zeg ik: ‘Edson, je speelde daar in de absolute Europese top, dus élke speler was een potentiële basisspeler of zelfs international.’ Ik ben nu ouder en wijzer, kijk anders tegen een elftal aan. Nú ben ik al blij als ik mijn aandeel kan hebben in een team. Destijds bij Bayern was ik onrustig, ongeduldig. Wilde mezelf bewijzen en iedereen laten zien dat ik dat niveau aan kon.

Maar het verhaal dat ik Louis van Gaal zou hebben geslagen is niet waar. We hebben wél een conflict gehad, een heftige discussie die in het Duits begon en in het Nederlands eindigde. Dat was meteen na een wedstrijd, in de kleedkamer. We hadden gelijkgespeeld en onze naaste concurrent Borussia Dortmund won wél, waardoor die club boven ons kwam te staan op de ranglijst. Van Gaal had mij in de eerste helft van de wedstrijd al van de bank gestuurd om te gaan warmlopen. Had hij de wedstrijd daarvóór ook al gedaan en toen heeft hij me 89 minuten laten warmlopen, zonder dat ik mocht invallen. Was ik echt ziek van. De wedstrijd dáár weer voor, tegen Borussia Mönchengladbach, liep ik namelijk al warm vanaf de 20e minuut omdat Danijel Pranjiç last had van zijn hamstring. In de rust zei Van Gaal tegen me dat ik in de tweede helft ging invallen, dus bij de hervatting van de wedstrijd ging ik verder met mijn warming up. Zag ik Van Gaal even later mijn teamgenoten David Alaba en Thomas Müller de bank afsturen om ook te gaan warmlopen. En kort daarna wisselde hij Alaba voor Pranjiç, terwijl hij mij verteld had dat ík zou invallen. ‘Okee, cool,’ dacht ik. ‘Vast een tactische reden.’ Ik liep dus terug naar de bank om weer te gaan zitten, omdat ik zoiets had van: ‘ik hoef nu tóch niet meer in te vallen, dus is warmlopen ook niet meer nodig’. En Louis van Gaal keek me echt aan van: ‘wat doe jíj nou?’ Ik dacht: ‘trainer, als je mij nog nodig hebt in het veld, hoor ik het wel’. Maar hij zei niks, hij keek alleen maar.

Die wedstrijd eindigde in 2-2. In de kleedkamer kreeg iedereen er verbaal van langs van Van Gaal, stuk voor stuk. Hij sloeg mij eerst over, maar nadat hij iedereen gehad had, keerde hij zich naar mij toe en vroeg hij me in zijn steenkolen-Duits: ‘en wie denk jij wel niet dat je bent?’ Hij is flink tegen me tekeer gegaan. En hij had hárd tegen me kunnen zijn, maar hij ging zelfs verder dan dat. In mijn optiek was dat respectloos. Ik ben toch zeker geen hond? ‘En ík ben de baas hier en als ik zeg dat jij moet gaan warmlopen, dan moet jij gaan warmlopen! Je komt hier nooit meer aan de bak!’ Hij schreeuwde tegen me waar iedereen bij was. Ik hield me in, maar na de bespreking dacht ik: ‘cool, trainer. Je hebt je zegje gedaan. Nu wil ik ook míjn zegje doen. Maar niet waar het hele team bij is. Dat respect heb ik namelijk wél voor jóu.’ Van Gaal had daar zijn eigen kleedkamer, dus ik ging daarheen om te vragen wat hij nou eigenlijk bedoelde. Hij liet me niet eens uitpraten. ‘Wat wil je nou?’ brulde hij. En hij werd dreigend, kwam helemaal in m’n gezicht. Ik vind dat geen normale manier van communiceren. Wedstrijd niet gewonnen, okee. Ik begreep zijn emotie, logisch dat hij niet blij was. Maar ik had eerder nooit iets gezegd of hem wat gevraagd. Ik ben geen prater. Kom ik op de bank terecht, ligt dat aan mij. Dan moet ik gewoon harder werken. Maar nu stond Van Gaal me helemaal in mijn gezicht uit te foeteren. Mijn ouders hebben me geleerd altijd beschaafd en respectvol te zijn, naar wie dan ook. Ze leerden me echter ook dat wanneer iemand geen respect voor míj had, ik dat niet hoefde te pikken. En dit pikte ik dus niet. Ik ben van mezelf een rustig persoon, maar als je over de grens gaat, verandert dat. Het maakt me dan echt niet uit wie je bent. De directeur en president van de club waren op dat moment ook in de kleedkamer, hadden alles meegekregen. Maar daar had ik lak aan. Ben helemaal los gegaan tegen Van Gaal. Gewoon in het Nederlands, op z’n Amsterdams. Mijn zelfbeheersing en respect voor die man waren helemaal verdwenen. Daarna ben ik naar huis gegaan en heb ik mijn ouders gebeld om hen te vertellen wat er was gebeurd. Mijn vader gaf mij de schuld, vond dat ik het veel te ver heb laten komen. Ik ben nu eenmaal een type dat veel slikt, maar als mijn emmer eenmaal vol is, is er geen weg meer terug. De keerzijde van het zijn van een binnenvetter.

De volgende dag heb ik op de club mijn excuses gemaakt bij mijn teamgenoten. Níet bij Van Gaal, hij verdient mijn excuses niet. Na die uitbarsting heb ik niet meer met hem gesproken. Soms zat ik wél bij de selectie en soms weer niet. Op een dag had hij me weer nodig, na acht weken. Ondertussen geen woord tegen elkaar gezegd, terwijl ik gewoon elke dag onder hem trainde. Maar hij kon me niet afvallen, want ik deed wel gewoon mijn werk. Sterker nog, ik gaf nóg meer op de training om zijn ongelijk te bewijzen. Wilde hem echt laten zien dat ik in de basis hoor. Na acht weken stond ik weer in de basis, als linksback. We speelden een uitwedstrijd en kwamen op een 0-1 voorsprong. Ik speelde goed, maar werd na 60 minuten gewisseld. Vond ik niet leuk. Na mijn wissel incasseerden we een tegendoelpunt en de eindstand was 1-1. Mijn teamgenoten zeiden tegen me dat ze het echt knap vonden dat ik na een periode van acht weken zonder te spelen, tóch zo sterk speelde. Dat gaf me veel voldoening. Van Gaal heeft echter geen woord tegen me gezegd.

In 2009 kwam ik bij Bayern München terecht en in dat jaar moest Nederland zich kwalificeren voor het WK 2010. Onder toenmalig bondscoach Bert van Marwijk moest je wel spelen bij je club om geselecteerd te worden voor het Nederlands Elftal. En omdat ik niet meer regelmatig speelde, vroeg ik de clubleiding van Bayern of ik verhuurd mocht worden. Ik wilde mezelf namelijk in de kijker spelen. Zo kwam ik bij Celtic FC terecht. Daar speelde ik wél en zodoende mocht ik mee naar het WK in Zuid-Afrika. En zo kon ik de 22 meest beruchte minuten van mijn leven meemaken; spelen tijdens de WK-finale.

Na het WK keerde ik terug naar Bayern, gewoon onder Van Gaal ook. Uiteindelijk heb ik begin 2011 wel de keuze gemaakt om te vertrekken. Een stapje terug gedaan. Iets minder geld verdienen, maar wel kans op meer speeltijd. Ik houd teveel van het spelletje om het vanaf de bank te moeten volgen. Dus ben ik naar Hoffenheim gegaan en heb ik daar drie jaar onder contract gestaan. Ik kreeg daar echter te maken met vijf verschillende trainers in één jaar tijd. En daar zat eentje tussen die het niet in mij zag zitten. Toen ben ik een seizoen aan FC Twente verhuurd. Eenmaal terug bij Hoffenheim kreeg ik een trainer die helemáál niets met mij te maken wilde hebben en ben ik zelfs teruggezet naar het tweede elftal. Daardoor ben ik een jaar uit de picture geweest.”

 Zelf scoren als verdediger of een spits weerhouden van het scoren tégen jou?

“Die spits weerhouden een goal te maken. Dat is mijn voornaamste taak als verdediger.”

 Wie is de beste aanvaller die jij ooit hebt moeten verdedigen?

“Cristiano Ronaldo, in zijn tijd dat hij bij Manchester United speelde. Of Thierry Henry, toen hij nog bij Arsenal speelde. En ik heb op de training bij Bayern München dagelijks Franck Ribéry meegemaakt. Niet prettig, kan ik je melden. Ribéry is erg lastig te verdedigen, hij is bijvoorbeeld volledig tweebenig. Mijn kracht als verdediger is dat ik erg wendbaar ben. Ik speel agressief, heb een behoorlijk hoge startsnelheid en wil élk duel winnen. Maar Ribéry is op de eerste meters zó ontzettend snel met de bal. En hij draait beide kanten op. Arjen Robben heeft dat onvoorspelbare ook wel, want ook al wéét je dat hij naar links gaat, je bent dan toch te laat. Maar Robben geeft je vaak nog de tijd om te herstellen. Ribéry niet. Robben blijft kappen, gaat vaak naar binnen. Maar Ribéry is explosiever, geeft je geen enkele kans meer. En ik kan echt heel slecht tegen mijn verlies. Op de training een duel verliezen? Kan ik niet tegen. Ik wil dat mijn tegenstander niets op me heeft. En niet alleen bij voetbal, bij élk spelletje dat ik doe. Monopoly, ‘rock-paper-scissors,’ maakt niet uit. Ik wil gewoon nóóit verliezen.”

Noem eens een voordeel van jouw leven als profvoetballer

“Ik wil mezelf altijd blijven ontwikkelen, als voetballer en als mens. Ik heb de mavo gedaan en op mijn 16e, tijdens mijn MBO-studie, kreeg ik mijn eerste profcontract als voetballer aangeboden. Dus besloot ik mijn droom te verwezenlijken. Door de gebeurtenissen om mij heen en de situaties waarin ik terecht kom, gaat mijn ontwikkeling heel snel. Is altijd al zo geweest en dat is een groot voordeel. Ik heb in het buitenland mogen spelen, veel culturen en mentaliteiten mogen ontdekken, veel verschillende mensen leren kennen, veel mooie plekken mogen zien. Al die dingen hebben van mij een completer mens gemaakt”

Je hebt in Nederland, Schotland, Duitsland en Italië gespeeld. In welke competitie heb je het meest geleerd?

“Ik heb uit elke competitie wel iets meegenomen. In Duitsland is de trainer de koning, dat heb ik in mijn tijd bij Hoffenheim goed kunnen zien. Duitsers worden al vanaf zeer jonge leeftijd heel gedisciplineerd getraind. Als de trainer zegt dat je om 07.00 uur een bosloop moet doen, is er niemand die vraagt waarom dat dan moet of hoe lang er gelopen moet worden. Gewoon gáán! In Italië is de trainer letterlijk de baas, il capo. De president van de club is de keizer. Ik vroeg mezelf daar vaak af of ik in een maffiafilm terecht was gekomen. Als de resultaten niet goed waren, kwam de president van de club gewoon met drie bodyguards het trainingsveld op, legde hij de training stil en nam hij het woord. Op een hermetisch afgesloten complex deed hij dan z’n zegje en ging daarna weg. De eerste keer schrok ik daar wel van. In Italië en Schotland hebben ze ook enorm veel passie. De wil om te winnen is daar ongekend. Ik ken mezelf en mijn lichaam goed, heb het altijd goed onderhouden in de gym. Dan denk je goed afgetraind te zijn, ga je in Schotland voetballen en beukt zo’n spits je gewoon omver alsof je er niet staat. Zo hard dat je denkt: ‘wauw, wat een kracht heeft deze boy.’ De innerlijke drive van die spelers daar is abnormaal, ze gaan echt tot het gaatje. En dat neem je dan wel over, want je móet wel.”

Je nam de Nederlandse of eigenlijk de Nederlands-Surinaamse cultuur met je mee toen je naar het buitenland vertrok. Gold dat ook voor de fatu’s van Surinaamse voetballers in de kleedkamer? Want hoe ging dat bijvoorbeeld in Duitsland? Hebben ze daar ook een ‘derde helft,’ iets dat voor Surinamers best belangrijk is?

“Een ‘derde helft’ kennen ze niet in Duitsland. Na de wedstrijd is het in de kleedkamer behoorlijk zakelijk. Je maakt wel vrienden en als je een klik hebt met andere spelers, ga je wel eens samen eten of een avondje stappen. Maar het is meer dat het gewoon je wérk is, er blijft altijd wel wat afstand tussen jou en je collega’s. Er is wel veel lol, hoor. Maar dat uit zich dan wanneer er bijvoorbeeld een door de club georganiseerd team-uitje is. Met Kerst of met het Oktoberfest bijvoorbeeld. Daar ga je dan verplicht met z’n allen heen. Is best leuk, maar er is niets spontaans aan.”

Wat vind je van het Europees Kampioen worden met Jong-Oranje en het gezeur dat sommige spelers over zich heen kregen toen ze tijdens de huldiging stonden te zwaaien met de Surinaamse vlag?

“Dat was de generatie ná mij. Mijn eigen EK-winst met Jong-Oranje was in Portugal en ik speelde toen o.a. met Nicky Hofs, Klaas-Jan Huntelaar, Stijn Schaars en Urby Emanuelson. Ik was er niet bij, toen met dat ‘vlaggen-gedoe,’ maar heb er wel een mening over. Ik ben een Nederlandse Surinamer. Of een Surinaamse Nederlander, ik heb in elk geval Surinaamse roots. Het is een stukje gevoel, een stukje emotie wat los komt bij zoiets. Die jongens waren gewoon heel trots op het feit dat zij als jongens met een Surinaamse achtergrond een grote prijs wonnen met het Nederlands Elftal. Want draai het eens om; een blanke Nederlander komt in Suriname spelen, krijgt een nieuw paspoort en wint een belangrijke prijs. Uit pure blijdschap laat hij zien dat hij als Nederlander in Suriname een prijs wint en erkenning krijgt. Denk je dat men in Suriname dan verontwaardigd reageert als hij met een Nederlandse vlag zwaait? Het zijn toch zijn roots, hij komt daar oorspronkelijk toch vandaan? Die spelers lieten toen gewoon zien dat ze trots waren, ik vind dat daar niks mis mee is.”

 Van Jong-Oranje ging je naar het ‘grote’ Nederlands Elftal en je viel in tijdens de verlenging van de WK-finale in 2010. Welk gevoel hield jij over aan “De Teen Van Casillas?”

“Het nét niet winnen van dat toernooi geeft me nog steeds een erg dubbel gevoel. Ik kijk er nu op terug, zo van: ‘wauw, Edson… jij was daarbij! Het allerhoogste podium, iedereen op Aarde keek, Nederland was er zó dichtbij om geschiedenis te schrijven en de beste van de wereld te worden.’ Daarentegen, er zó dichtbij zijn en het dan toch niet halen… Coming in second doesn’t count. Erg teleurgesteld was ik toen. Maar het was wel een geweldige ervaring, één van de mooiste momenten in mijn voetbalcarrière.”

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen uitkomen voor het Nederlands Elftal en uitkomen voor de Suriprofs?

“Bij het Nederlands Elftal speel je om de prijzen. Je speelt EK’s, WK’s, het is serieus. Bij de Suriprofs gaat het veel meer om het eergevoel en om de fatu. Het is een benefietwedstrijd, je probeert een zo hoog mogelijk bedrag op te halen voor een goed doel. Er is dus een heel andere beleving. Heel veel lol en plezier en een weerzien met oude bekenden. Wij Surinamers treiteren elkaar, zijn aan het grappen en grollen, maar er is altijd wederzijds respect. Helaas kon ik er de laatste keer, in maart 2017 in de Kuip, niet bij zijn vanwege mijn blessure.”

Hoe is jouw band met Suriname? Ga je nog vaak terug?

“Mijn band met Suriname is nog heel sterk. Sinds het overlijden van mijn oma, ruim vier jaar geleden, ben ik er echter niet meer geweest. Er was een periode dat ik elk jaar terug ging en dan minimaal twee weken bij mijn oma van vaders kant verbleef om lekker tot rust te komen. Maar het is er de laatste paar jaar niet van gekomen om naar Suriname te gaan.”

Je bent er bijna een heel seizoen uit geweest vanwege een zware achillespeesblessure en je club FC Utrecht heeft je contract formeel opgezegd. Je bent nu 34. Wat zijn je toekomstplannen?

“Zolang mijn benen het toelaten, blijf ik voetballen. Maar dan wel op het hoogste niveau. Pas op het moment dat ik het niveau niet meer aan kan, wordt het tijd mijn voetbalschoenen op te bergen en afscheid te nemen. Nu nog niet, ik ga nog door. Waar dat is, weet ik nog niet.”

 Zie jij jezelf ooit trainer worden?

“Zou kunnen. Ik houd er namelijk wel van om bezig te zijn met jonge talenten, geef ze vaak tips op het mentale en fysieke vlak. Wil mensen altijd helpen. Ik weet niet of ik ooit hoofdtrainer wil worden, maar ik zie mezelf ooit wel als assistent. Dan sta ik dichter bij de groep.”

Je bent ook bezig met een cursus Mental Coaching en door je eigen goede ervaringen ermee, loop je nu stage bij Joost Leenders. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Ik ben eigenlijk altijd al bezig geweest met het helpen van mijn teamgenoten en anderen die dat nodig hebben. Door mijn eigen ervaringen en de manier waarop ik in het leven sta, denk ik veel winst te kunnen behalen op het mentale vlak bij jonge voetballers. Ik loop inderdaad stage bij Talent Academy, deze zomer begin ik aan het managementgedeelte van de opleiding en ik zit al bij de gesprekken van Joost. Herken veel van mezelf in die jongens. Alle fases waar ik ook doorheen ben gegaan, de dingen die ik ook heb meegemaakt, die komen voorbij. Ik heb hele goede momenten in mijn carrière gehad, maar ook momenten dat dat níet zo was. Toen ik niet speelde bijvoorbeeld. Heb mezelf een weg moeten banen en ben daar weer uit gekomen, mentaal gehard. Daar wil ik die jonge voetballers dus in begeleiden.”

 Hoe combineer jij je gezinsleven met je voetbalcarrière? Je woont nu in Utrecht, maar je hebt bijvoorbeeld ook in Rome, München en Glasgow gewoond.

“Ik heb drie kinderen uit een eerdere relatie. Destijds heb ik de oudste zoon van mijn ex-vrouw aangenomen als mijn eigen zoon. Hij is nu 15 en ik leerde hem kennen toen hij net 2 jaar oud was. Ik had dus op vrij jonge leeftijd al de verantwoordelijkheden die een vader heeft en dat heeft mij snel geholpen serieus in het leven te staan. Mijn dochter is onlangs 10 jaar geworden, ze is in 2007 in Enschede geboren. Ik heb een zoon die Najé heet, een dochter die we Modesty genoemd hebben, een jongen met de naam Jesstin en met Alexis, mijn huidige Cubaans-Mexicaanse vrouw, heb ik mijn zoon Elijah die afgelopen februari is geboren. Ik ben een echte familieman en ben opgegroeid in een hecht gezin met mijn vader René Braafheid, mijn moeder Ingrid Sof, m’n zusje Elisa en m’n broertje Elsu. Hij heeft ook bij FC Utrecht gespeeld, maar door hevige groeipijnen kreeg hij zó veel last van zijn knie, dat hij moest stoppen met voetballen. De familie Braafheid is best groot, ik ken ze niet eens allemaal. Die naam komt uit Nickerie, maar heeft zich verspreid over Paramaribo, Amsterdam en Rotterdam.

Mijn vrouw Alexis en ik zijn nu vier jaar samen en we hebben in Duitsland en Italië gewoond. Nu wonen we alweer een jaar in Nederland, maar ze kan hier niet echt aarden. Maar ik ben nu eenmaal iemand die dichtbij zijn kinderen wil wonen, dat is ook de reden dat ik weer in Nederland ben komen spelen. Mijn kinderen wonen in Almere en wij wonen in Utrecht, dus ze zijn bijna elk weekend bij ons. Ik ben terug gekomen voor mijn kinderen en ga nog even door met voetballen, al ben ik nu 34. Mijn lichaam is nog jong, fit en sterk en dit is pas de eerste zware blessure in mijn loopbaan geweest. Als je mentaal toelaat dat je gaat afbouwen, dan gá je ook afbouwen. En er is geen haar op mijn hoofd dat denkt aan afbouwen. Ik heb nog te veel doelen te bereiken.”

Vertel eens over jouw vriendschap met Roué Verveer. Degene van wie jij de pangi hebt doorgekregen.

“Ik speelde toen bij FC Twente en een goede vriend van mij heeft een schoenenzaak in Enschede. Hij vertelde me dat Roué Verveer in de stad zou komen optreden, in het theater. Volgens mij had Roué toen ook net zijn eerste dvd uitgebracht. Ik wilde graag gaan, want ik had zoiets van: ‘leuk, een échte Surinaamse man met échte Surinaamse fatu’s. Ik was erg onder de indruk van hem en zijn show. Na afloop wilde ik graag met hem op de foto en hem vertellen hoeveel respect en waardering ik had voor hem. Het klikte meteen, geweldige kerel.”

Wie beschouw jij als je beste vriend in de voetballerij?

“Ik heb een erg goede band met Orlando Engelaar. En als ik even op de zaken vooruit mag lopen… ik wil de pangi graag aan hem overdragen. Waarom? Ik heb Orlando bij FC Twente leren kennen en het klikte meteen tussen ons. Een erg technische voetballer met een gouden linkerbeen. Groot en sterk, maar in de omgang heeft hij een heel zachtaardig karakter. Orlando is een vaderfiguur, echt zo iemand waarbij je je veilig voelt als hij z’n arm om je heen doet. Hij is altijd eerlijk en straight forward en vooral in de voetbalwereld is dat erg zeldzaam. Dat waardeer ik aan hem. Hij is een voorbeeld voor me, ook in het leven ná het voetballen. Hij heeft nu een succesvol managementbureau met een voetbalzijde en een entertainmentzijde en combineert dat uitstekend. Hij weet nog van niks, ik ga hem verrassen met deze pangi.”

Fotograaf: Germaine Halfhuid