Zij die weten, spreken niet. Zij die spreken, weten niet.

Zij die weten, spreken niet. Zij die spreken, weten niet.

Voorwoord Editie #6

 

Beste lezer,

U heeft zojuist de eerste editie van het jaar 2018 opengeslagen. En ik kan u verklappen, het is meteen een erg spraakmakende geworden. Want wat hebben wij een hoop (soms heftige) reacties ontvangen op ons item ‘Mijn Leven Met Een Surinaamse Man/Vrouw.’ Om maar te zwijgen over ons interview met Steven Brunswijk, oftewel de Braboneger. “Waarom geven jullie hem een podium?” Een vraag die wij op onze social media veelvuldig voorbij hebben zien komen. “Hij zorgt alleen maar voor verdere verdeling in de Nederlands-Surinaamse gemeenschap.” De opmerking die vaak daarop volgde.

 

Het is niet makkelijk wanneer je jezelf tot doel hebt gesteld om meer eenheid te creëren in eerdergenoemde gemeenschap. Het is zelfs een grote uitdaging, maar ik ben ervan overtuigd dat het zéker geen onmogelijke is. Naast dat wij als redactie een journalistieke verantwoordelijkheid hebben een divers spectrum aan standpunten en visies te laten zien, zijn wij ook erg nieuwsgierig. Om die reden zijn wij in gesprek gegaan met Steven Brunswijk (pagina 66) en zijn wij tot verrassende inzichten gekomen. Het is een mooi interview geworden waarin enerzijds een tegengeluid wordt gegeven. Anderzijds wordt een deel van de Nederlandse Surinamers een spiegel voorgehouden die duidelijk maakt dat hun gemeenschap niet homogeen en zeker niet zonder meningsverschillen is.

 

Verder in deze editie onder andere een heel leuk interview met de regisseur en cast van Woiski vs. Woiski, een theatervoorstelling waar je écht naar toe moet zijn geweest. En zo ook een openhartig interview met Ivette en Vincent, hoofdorganisatoren van het grootste evenement van Nederland, het Kwaku festival. Elk jaar is het voor velen (inclusief ikzelf) een absolute must om daar in ieder geval één dag naar toe te gaan om te genieten van de muziek, de sfeer en het lekkere eten. Het voelt bijna als een traditie. Wat leuk aan het interview is dat de beruchte speculaties over het feit dat ‘de witte dominantie’ Kwaku en Keti Koti festival (waar Ivette en Vincent ook verantwoordelijk voor zijn) heeft overgenomen, aan Ala Kondre Magazine wordt aan uitgelegd. Zo zijn er nog meer boeiende gesprekken,  dus blader snel verder en geniet van onze 6e editie van de serie ‘BRASA’.

 

Heel veel leesplezier!

Sosolobi

 

Peggy

Hoofd-redactrice Ala Kondre Magazine

 

Fotograaf : Etienne Riboet

Bestel editie #6