Alexander Pechtold – Ik wil geen volger zijn. Ik wil zelf nadenken.

Alexander Pechtold (1965) is sinds 2006 politiek leider van D66. Daarvoor was hij van minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en burgemeester van Wageningen.

Pechtold is geboren in Delft. Heeft daarna kort in Emmen gewoond, maar is grootste deel van zijn jeugd in Rhoon, onder de rook van Rotterdam opgegroeid.Alakondre Magazine spreekt hem op zijn werkkamer in het gebouw van de Tweede Kamer der Staten Generaal.

Wat kunt u zich nog herinneren van uw jeugd?

Het was eerlijk gezegd een ontspannen jeugd. Rhoon was in die tijd een klein dorpje waar nog geen 6000 mensen woonden. Ik zat op een school met den bijbel. Mijn ouders zijn van huis uit niet religieus, maar het was een praktische oplossing omdat de school aan het eind van de straat was. Ik heb een vier en een half jaar jongere broer. Dat is wel een tamelijk groot leeftijdsverschil als je kind bent. Toen ik van de basisschool afging kwam hij er net op. Tegenwoordig spreken we elkaar vaker over maatschappelijke onderwerpen.

Mijn vader werkte heel hard, kan ik me nog herinneren. Hij was directeur van een bouwbedrijf. We hadden altijd leuke vakanties, hebben veel gezeild.

De opvoeding was heel vrijzinnig, liberaal. Maar ik kreeg ook wel heel duidelijk mee wat de waarde van een gulden was en dat je er hard voor moest werken. We hadden niet tekort aan dingen, maar ik werd wel heel bewust gemaakt dat dat niet vanzelfsprekend was.

Mijn moeder runde het gezin. Ze heeft er vooral voor gezorgd dat mijn broer en ik op het rechte pad zijn gebleven. Ze werkte ook vaak mee in het bedrijf van mijn vader. Zijn functie was vaak representatief. Hij moest natuurlijk allemaal opdrachten binnen halen voor het bouwbedrijf. Dat betekende dat ze ‘s avonds veel samen op stap waren.

Dit artikel kunt u volledig lezen met een online abonnement.
Login als u al een online abonnement hebt. Zo niet, schaf dan een online abonnement aan.Of lees het artikel verder in het fysieke blad. Bestel editie #6


Fotografie: Germaine Halfhuid

“Mijn Surinaamse leraar leerde me anders kijken naar de geschiedenis van Nederland”

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: geen berichten gevonden.

CONTACT

O1 GROUP Media
Glashaven 50
3011 XK Rotterdam
info@akmagazine.nl

Copyright © 2017-2019 +597 Alakondre magazine. Alle rechten voorbehouden