Etchica Voorn Van Half Naar Dubbel

Woorden zijn communicatieve leidraden waar we tegenwoordig zeer nauwkeurig mee dienen om te gaan. Neem bijvoorbeeld het woord ‘halfbloedje’.

Schrijfster, blogger, ondernemer en columniste Etchica Voorn (Amsterdam, 10 januari 1963) gebruikte dat woord lange tijd zelf ook. Totdat ze erachter kwam dat dat woord helemaal niet klopt. Jazeker, ze is wit én zwart. Jazeker, ze is dus vanaf haar geboorte lid van een meerderheids- én een minderheidsgroep in Nederland. But where does she fit in?

Etchica is zich lange tijd niet bewust van haar moksi. Ze is ontzettend loyaal richting haar witte familie en haar oer-Hollandseomgeving. Door het overlijden van haar vader en iets wat haar Surinaamse neef op een dag tegen haar zegt, krijgt ze echter steeds meer de behoefte haar zwarte roots te onderzoeken. Die culturele en persoonlijke ontdekkingsreis naar de familie voor wie zij een vreemde is, in een land waar ze nooit eerder is geweest, vormt de grondslag voor haar boek ‘Dubbelbloed’.

Een autobiografisch verhaal over haar leven als kind van een zwarte Surinaamse vader en een witte Nederlandse moeder. In haar met de Opzij Literatuurprijs 2018 onderscheiden debuut beschrijft Etchica Voorn de zoektocht naar haar identiteit als dochter uit een bi-raciale relatie. Ze komt erachter dat zij als moksi uiteindelijk nergens bij hoort, niet bij haar Nederlandse familie, noch haar Surinaamse. Tegelijkertijd komt ze tot het besef dat onafhankelijkheid en zelfstandigheid belangrijker zijn dan afkomst en kleur. Dat ze het woord ‘halfbloedje’ voor eeuwig moet laten varen. En dat zij als dubbelbloed het beste van twee culturen in zich draagt.

Dit artikel kunt u volledig lezen met een online abonnement.
Login als u al een online abonnement hebt. Zo niet, schaf dan een online abonnement aan.
Of lees het artikel verder in het blad. Bestel editie #9

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.

CONTACT

O1 GROUP Media
Glashaven 50
3011 XK Rotterdam
info@akmagazine.nl

Copyright © 2017-2019 +597 Alakondre magazine. Alle rechten voorbehouden