Kitty Balker – Our Voice

De show die niets onbesproken laat

Ik ben begonnen als danseres voor diverse bekende artiesten uit binnen- en buitenland. Ik heb in het voorprogramma gestaan van onder andere Destiny’s Child, Usher, Missy Elliott en Sean Paul. Met hen reisde ik de hele wereld over. Door mijn danservaring ben ik op een gegeven moment mijn eigen dansschool gestart. Dat heb ik ruim 11 jaar gedaan. De dansschool liep heel erg goed, totdat ik een auto- ongeluk kreeg. Als je een dansschool hebt dan verdien je met je lichaam je inkomen. De leerlingen bleven in het begin nog wel, maar langzaam maar zeker liep de dansschool leeg. Ik heb vanwege mijn revalidatie 2,5 jaar geen les kunnen geven.

 

Daarnaast ben ik ook een activist in de Anti Zwarte Piet beweging en stond ik met anderen aan de basis van KickOutZwartePiet. Een groot deel van mijn leven besteed ik aan het verbeteren van mijn omgeving en dingen in de samenleving die volgens mij beter kunnen. Je kan op verschillende manieren iets toevoegen aan de maatschappij. Vanuit mijn idealisme heb ik besloten om dat als activist te doen. Ik vind het bestrijden van racisme zeer belangrijk en zo kunnen we vorm geven aan een samenleving waarin alle kinderen zich prettig mogen voelen.

Dit artikel kunt u volledig lezen met een online abonnement.
Login als u al een online abonnement hebt. Zo niet, schaf dan een online abonnement aan.
Of lees het artikel verder in het blad. Bestel editie #7

In 2007 kreeg ik de kans om mijn eigen radioshow te beginnen. In de zwarte gemeenschap maakte ik furore met de Miss Kitty Show. Veel van mijn gasten bespraken in de uitzending heel persoonlijke onderwerpen. Vaak hadden ze als overeenkomst dat ze zich eenzaam voelden in hun situatie en dachten dat zij de enige waren die met een bepaald probleem te kampen hadden. Tegenwoordig ben ik de drijvende kracht achter de programma’s Our Voice NL en Our Voice SU die online te zien zijn. Ik ben daar met een groep vrienden mee gestart in het begin van 2017. Het wordt veel bekeken in Nederland en Suriname en binnenkort start er ook een Our Voice USA.
In deze online community worden allerlei onderwerpen besproken voor met name de Afro-Caraïbische gemeenschap in Nederland en Suriname. We hebben een vaste groep van mensen voor en achter de schermen. Het programma heeft zich enorm ontwikkeld in het afgelopen jaar. Dat is te zien aan de techniek en het alsmaar groeiende aantal vaste volgers. De setting is dat we letterlijk aan de keukentafel met een groepje in gesprek gaan en dit live uitzenden op Facebook.

In Our Voice bespreken we verscheidene onderwerpen. Vaak zijn het onderwerpen die we in onze cultuur niet zo snel publiekelijk bespreken. Het kan gaan om onderwerpen als seks, relaties, onzekerheden, trauma’s, kinderloosheid en opvoeding. De opzet is dat we drie sprekers hebben aan een keukentafel. Vaak vertegenwoordigen ze ook allen een verschillend perspectief op een bepaald thema. Iedereen kan zich dus wel in een van de perspectieven herkennen.

Our Voice heeft zowel een vrouwenversie als een mannenversie. In de vrouwenversie bespreken we thema’s die specifiek vrouwen aangaan en algemene thema’s, maar dan bekeken vanuit het perspectief van verschillende vrouwen. Vergelijkbare thema’s worden bij de mannenversie ook besproken en dan uiteraard vanuit het mannenperspectief. Juist bij de mannen wordt er steeds meer, via onze show, over emoties gesproken. Men ervaart het als bevrijdend. We horen terug dat men het als een verademing ervaart dat de mannen zich kwetsbaar durven op te stellen.

De feedback die we krijgen van onze kijkers is dat onze show mensen inspireert, soms therapeutisch werkt én mensen zich minder eenzaam voelen. Juist doordat sommige onderwerpen taboe zijn binnen bepaalde gemeenschappen, werkt het bevrijdend als er openlijk over gesproken kan worden. Mensen ervaren herkenning en komen te weten dat zij niet de enige zijn die tegen bepaalde strubbelingen aanlopen.

Tijdens de uitzendingen kunnen kijkers ook live reageren en met elkaar in gesprek gaan. Zo vertelde een van onze luisteraars dat ze na het bekijken van de show op een andere manier met haar ex omgaat. Ze denkt nu vooral in het belang van haar kinderen en heeft een goede bezoekregeling afgesproken. Dat was eerder niet mogelijk, omdat haar boosheid jegens haar ex dat in de weg stond. Zo zie je maar dat Our Voice ook leidt tot gedragsverandering.

In de toekomst willen we met Our Voice wereldwijd uitbreiden. In verschillende culturen zijn er onderwerpen die in de taboesfeer liggen en daarmee onbesproken worden gelaten. Tegelijkertijd zien we dat, met de bijna oneindige mogelijkheden die social media bieden, we mensen kunnen bereiken in de veiligheid en anonimiteit van hun eigen leefomgeving. Naar aanleiding van bepaalde gevoelige thema’s bieden we ook trainingen en workshops aan onder leiding van professionele trainers en therapeuten. De animo hiervoor is vrij groot en ook in de toekomst zouden we dit willen uitbreiden.

We willen een positieve bijdrage leveren aan het zelfbeeld van zwarte mensen. De tijd is er rijp voor.

Er zijn wereldwijde ontwikkelingen waarin we meer zwarte films in de mainstream bioscopen zien, er meer boeken en informatie beschikbaar is over onze cultuur en onze geschiedenis én er ook in Nederland een generatie opstaat die met trots haar roots uitdraagt. Daarbij hoort ook een gezonde vorm van zelfkritiek. Met Our Voice trachten we ook af te rekenen met opvattingen en gedragingen die onze vooruitgang belemmeren.

Mensen die ons kennen blijven ons volgen. Mensen die ons nog niet kennen zullen ons leren kennen.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: geen berichten gevonden.

CONTACT

O1 GROUP Media
Glashaven 50
3011 XK Rotterdam
info@akmagazine.nl

Copyright © 2017-2019 +597 Alakondre magazine. Alle rechten voorbehouden