Luc Smits | Hossel & Grow

Over Surinamers wordt wel eens gezegd dat ze een ‘hosselmentaliteit’ hebben. Dat ze met verschillende activiteiten, die samen genoeg opleveren om van rond te komen, hun kostje ‘bij elkaar ritselen.’ Dat ze allerhande klusjes aanpakken, kansen grijpen die zich voordoen om geld te verdienen, diverse inkomstenbronnen hebben en alles doen om ‘de touwtjes aan elkaar te knopen.’ ‘Hosselaars’ zijn ‘streetwise,’ ondernemend, multi- getalenteerd en creatief. Een ‘hosselaar’ hoeft ook niet ‘Hooggeleid’ te zijn, zoals cabaretier Sidney Schmeltz en rapcollectief Great Minds ons jaren geleden al uitlegden.

Maar niet alleen Surinamers zijn ‘hosselaars.’ Neem nou Luc Smits. Op het oog een doodnormale, broodnuchtere, autochtone, witte Nederlandse kerel. Een echte ‘Rotterdammert’ die zich in korte tijd ontwikkelde van verpleger tot visionair in sportmanagement, projectontwikkeling en vastgoed. Door te ‘hosselen’. Hij zag het realiseren van prachtige gebouwen in ‘zijn’ havenstad nooit als ultiem doel, maar deed er wel alles aan deze neer te zetten toen zich de mogelijkheid voordeed. De ondernemer initieerde het Calypsogebied. De Willemstoren, het Schieblock, de Weena-boulevard en Central Post komen uit zijn koker. Ook de nog te verschijnen Zalmhaventoren, met haar 215 meter de hoogste woontoren van Rotterdam, heeft hij bedacht.

Aangezien zijn passie eigenlijk bij vechtsport ligt, zette hij z’n inspanningen in de vastgoedbranche op een lager pitje om kickbokser Luis Tavares naar de wereldtitel in het zwaargewicht te begeleiden. De man is nu eenmaal een ‘hosselaar’ pur sang, net als de zo eerdergenoemde Surinamer. Geen wonder dan ook dat hij een bijzondere band heeft met Suriname. Luc Smits praat ons openhartig bij over zijn reis erheen, de speciale band met zijn aangenomen Surinaamse vader, discrepantie tussen culturen, zijn eigen spiritualiteit en groei in het leven.

“De speciale band met zijn aangenomen Surinaamse vader”

Dit artikel kunt u volledig lezen met een online abonnement.

Login als u al een online abonnement hebt. Zo niet, schaf dan een online abonnement aan.

Of lees het artikel verder in het blad. Bestel editie #10

Fotografie: Riccardo Kovacic

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: geen berichten gevonden.

CONTACT

O1 GROUP Media
Glashaven 50
3011 XK Rotterdam
info@akmagazine.nl

Copyright © 2017-2019 +597 Alakondre magazine. Alle rechten voorbehouden