Manoushka & Geert – Woiski vs Woiski

De nieuwe muziektheatervoorstelling Woiski

Woiski vertelt het schrijnende levensverhaal van Max Woiski Sr. en Max Woiski Jr. die halverwege de vorige eeuw furore maakten met hun aanstekelijke muziek. Het is het verhaal van een vader die als één van de eerste Surinamers naar Nederland vertrok in de jaren dertig en zijn zoon die in 1950 overkwam. Het stuk laat zien dat het ondanks vrolijke deuntjes en hits als ‘Bruine Bonen met Rijst’ en ‘Rijst met Kousenband’ toch vooral om overleven ging in het witte Nederland en dat de moeizame relatie tussen vader en zoon het er niet bepaald makkelijker op maakte.

 

Buiten is het al lang donker. Binnen schaven regisseur Geert Lageveen en acteurs Manoushka Zeegelaar Breeveld en Michiel Blankwaardt aan een scène waarin een bejaarde Max Jr. – gespeeld door Blankwaardt – ruzie krijgt met zijn Hollandse verpleegster Mieke Koeman – gespeeld door Zeegelaar Breeveld. Mieke noemt de oude muzikant steevast bij zijn artiestennaam en trakteert hem tot overmaat van ramp op een broodje pom met peper en zuur. Ze herinnert hem ongewild aan zijn verleden. Hij is geen Surinamer, maar een Nederlander en hij wil een broodje kroket. Hoewel de armen van Max Jr. verkrampt zijn en zijn vingers trillen, heeft hij nog genoeg kracht om het broodje uit haar handen te slaan en boos te worden. Iets té boos volgens regisseur Lageveen: “Je zit nu op 100 procent qua woede. Dat mag een stuk lager.” Blankwaardt is het met hem eens en probeert het opnieuw. Een poosje later zit deze drukke repetitiedag – waarin ook choreografie en zang werden geoefend – erop en kan Blankwaardt naar huis. Zeegelaar Breeveld en Lageveen blijven nog even om wat meer te vertellen over de voorstelling.

Dit artikel kunt u volledig lezen met een online abonnement.
Login als u al een online abonnement hebt. Zo niet, schaf dan een online abonnement aan.
Of lees het artikel verder in het blad. Bestel editie #6

Geert Lageveen

(1961, regie) heeft vrijwel bij alle Nederlandse theatergezelschappen gewerkt. Hij acteert niet alleen, maar schrijft en regisseert ook. Vanaf 2000 is Lageveen vast verbonden aan muziektheatergezelschap Orkater.

Manoushka Zeegelaar Breeveld

(1970) is actrice, zangeres en schrijfster. Ze is geboren in Rotterdam en voornamelijk in Suriname opgegroeid. Ze speelde in producties op toneel, het witte doek en op televisie. Ze was o.a. te zien in de film Sonnyboy en speelde in stukken als Gejaagd door de Wind, Sophie & Nola en We Hadden Liefde We Hadden Wapens.

Michiel Blankwaardt

(1982) is acteur. Hij is geboren in Tanzania en grotendeels in Nederland opgegroeid. In 2007 studeerde hij af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sindsdien is hij werkzaam in het Nederlandse theater, film en televisielandschap. Hij had onder andere een gastrol in de tv-series Flikken Maastricht en Seinpost Den Haag en heeft een vaste rol als Bamba in de serie Familie Kruys van Linda de Mol. In het theater speelde hij onder andere in Woyzeck (RO Theater), Macbeth (Theatergroep ZEP), AaiPet en Klucht (BonteHond) en in De Vrek (Van Engelenburg Theaterproducties). Daarnaast werkte hij mee aan Zina’s WijkSafari in Utrecht.

Mike Libanon

(1963) is acteur. Sinds 1992 is hij in verschillende Nederlandse series te zien, waaronder Spangen, Celblok H en Bloedverwanten. Tevens speelde hij in, en is mede bedenker van de allereerste Nederlandse misdaadserie Parels en Zwijnen. Hij was op het witte doek onder andere te zien in Naar de klote!, Het echte leven en Tuintje in mijn hart. In het theater is hij begonnen bij Theatergroep DNA van Rufus Collins en Henk Tjon. Hij stond op het toneel met Blackface (Orkater), Salome (Toneelschuur), Free Mason (Rotterdams Theaterhuis) en Mogadishu (Utrechtse Spelen).

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: geen berichten gevonden.

CONTACT

O1 GROUP Media
Glashaven 50
3011 XK Rotterdam
info@akmagazine.nl

Copyright © 2017-2019 +597 Alakondre magazine. Alle rechten voorbehouden