Marcel Pinas – Voorbehoud van het eigene – e kibii a koni

Kunst zonder impact en die niet aanzet tot discussie is als een leeg canvas; nietszeggend. Dat kan absoluut niet gezegd worden van het werk van Marcel Pinas. Integendeel. Met zijn werk wil hij de intrinsieke waarde en kennis van de marrons hoog houden. ‘Ik wil evenwicht brengen in een onevenwichtige wereld’.

Marcel zijn stemming lijkt weerspiegelt te worden door het weer: de zon gaat doorbreken, maar er hangt nog regen in de lucht. Om zijn hals en pols draagt Marcel zijn eigen kunst mee op deze regenachtige februaridag in Suriname. De reden voor zijn donkere stemming: Surinames enige kunst Grootmeester Erwin de Vries is niet meer. “We hebben in hem een bijzonder grote kunstenaar verloren. Erwin was meester in zijn stijl. Zelfs op tachtigjarige leeftijd schilderde hij nog met veel energie. Ik bewonderde hem. Hij was meer van de Europese kunststromingen.”

Paradoxaal genoeg, stelt Europa zich volgens Marcel nu meer open voor de niet-Westerse kunstuitingen. Dat bewijs wordt ook geleverd doordat Marcel werd uitgenodigd om begin januari te exposeren in het Open Space Contemporary Art Museum in Ganzenhoef Nederland, ter ere van vijftig jaar Bijlmer. “Mijn werk staat niet op zich. Mijn kunst heeft een boodschap. Ik was verheugd dat mijn werk juist daar heeft gestaan. De Bijlmer staat bekend als de – vroegere – plek waar veel minderheden een thuis vonden. Met mijn werken wil ik de mensen laten zien dat ook achtergestelde groepen een intrinsieke waarde hebben. Dat ze hun talenten kunnen inzetten om het beste uit zichzelf te halen”.

Dit artikel kunt u volledig lezen met een online abonnement.
Login als u al een online abonnement hebt. Zo niet, schaf dan een online abonnement aan.
Of lees het artikel verder in het blad. Bestel editie #5


Kunstenaar: Marcel Pinas

“Daar worden heden en verleden met elkaar verweven, Het beroert je”

Malcolm X

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: geen berichten gevonden.

CONTACT

O1 GROUP Media
Glashaven 50
3011 XK Rotterdam
info@akmagazine.nl

Copyright © 2017-2019 +597 Alakondre magazine. Alle rechten voorbehouden