Pangi – Edson Braafheid

De wissel. Op het bord verschijnt een ‘rode’ 5 gebroederlijk naast een ‘groene’ 15. Hij kijkt even om zich heen. Het is zondag, 22.32 uur, Soccer City Stadium, Johannesburg. Ruim 84.000 mensen op de tribune en ettelijke tientallen miljoenen ogen die élders vol spanning naar de wedstrijd van de eeuw kijken. Want dat ís dit; de Wedstrijd van de Eeuw. Met spelers op het veld die samen ruim een miljard euro waard zijn. De moegestreden Giovanni van Bronckhorst loopt op hem af, geeft ‘m een dubbele ‘high five,’ wenst hem succes. Hij is er klaar voor. Vandaag, op 11 juli 2010, wil hij geschiedenis schrijven door met het Nederlands Elftal de WK-finale te winnen van Spanje. Droom van vele generaties, maar hij lééft ‘m. Camera’s zoomen op hem in; gespannen gezicht, ernstige blik. Gejuich wanneer hij het veld betreedt. Het is de verlenging, minuut 105. Borst vooruit, schouders naar achteren. Als een strijder. Hij kiest positie, linksachter. De bal rolt weer.

Daar staat hij dan, die Edson Braafheid. Voetballer uit Amsterdam met Surinaamse roots, in een voetbaltempel in Zuid-Afrika, op een minuut of twintig verwijderd van een mogelijk historisch ijkpunt in de Nederlandse sporthistorie. Na twee uur spelen geeft het scorebord nog altijd ‘de brilstand’ aan. Die bal hoeft dus alleen maar in het netje, achter doelman Iker Casillas. Eén keertje maar, dat is al genoeg.

Dit moment van Edson René Braafheid (Paramaribo8 april 1983) kwam al een kleine anderhalf jaar na zijn debuut in het Nederlands Elftal. Hoeveel Surinaamse voetballers kunnen zeggen dat ze met Nederland een WK-finale hebben gespeeld? Nadat Edson bij FC Twente uitgroeide tot één van de beste linksbacks van Nederland, tekende hij in 2009 bij Bayern München. Na (huur)periodes bij Celtic FC, TSG 1899 Hoffenheim, weer FC Twente en Lazio Roma, maakte hij de cirkel in de zomer van 2016 rond door weer bij FC Utrecht neer te strijken. De club waar hij zijn profcarrière in 2003 begon. Op zijn palmares prijkt een KNVB-beker, een Johan Cruyff Schaal en een EK-titel met Jong-Oranje, behaald in 2006. De zeer kleurrijke pangi kreeg hij door van zijn vriend Roué Verveer.

Dit artikel kunt u volledig lezen met een online abonnement.
Login als u al een online abonnement hebt. Zo niet, schaf dan een online abonnement aan.

Fotograaf: Germaine Halfhuid

 

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: geen berichten gevonden.

CONTACT

O1 GROUP Media
Glashaven 50
3011 XK Rotterdam
info@akmagazine.nl

Copyright © 2017-2019 +597 Alakondre magazine. Alle rechten voorbehouden