Ramon beuk – Modern Surinaams

DURF TE KOKEN

 

De Surinaamse keuken, zegt Ramon Beuk, is een ‘lompe keuken’. Volle borden, stevig gekruid, alles lekker door elkaar. ‘Het is vaak prakken. Zo’n bord rijst met bruine bonen en pom, het ziet er niet uit.’ Maar lekker! ‘Ik heb nog nooit iemand niet blij zien worden van goed Surinaams eten.’

Ramon Beuk, kok en ondernemer, is als Surinamer geboren en als Hollander getogen. Zijn wieg stond in Paramaribo (1971) maar hij verhuisde al op zijn vierde naar Zeist waar hij opgroeide tussen boerenkool met worst en Nederlandse vriendjes. Beuk volgde een Nederlandse koksopleiding, deed productontwikkeling voor Nederlandse bedrijven, kookte op tv (Koffietijd, Born2Cook) en schreef tien kookboeken. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen culinair evenmentenbureau: de Glazen Ruimte in Maarssen. Maar een deel van zijn kokende ziel is altijd in Suriname blijven hangen. Roti, Pepre Watra, broodje Pom, pindasoep, okersoep, het zijn onverwoestbare klassiekers uit de Surinaamse keuken waar je Beuk voor wakker kunt maken. Maar, zegt hij ook: het kan beter, anders, mooier, moderner.

 

Daar gaan we weer: wat is pom?

‘Pom is een ovengerecht op basis van pomtayer, een knol. Het is een gerecht is met een joodse achtergrond. Joden die naar Suriname kwamen, maakten een ovenschotel die hierop lijkt, maar dan op basis van aardappel. Die aten ze altijd op de sabbat.

In Suriname wilden ze dat natuurlijk ook eten, maar aardappels groeien niet in Suriname. Toen kwamen ze uit op een andere knol die de aardappel kon vervangen. Die werd de pomtayer genoemd omdat er in Suriname alleen maar pom mee gemaakt wordt.’

Dit artikel kunt u volledig lezen met een online abonnement.
Login als u al een online abonnement hebt. Zo niet, schaf dan een online abonnement aan.
Of lees het artikel verder in het blad. Bestel editie #7

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: geen berichten gevonden.

CONTACT

O1 GROUP Media
Glashaven 50
3011 XK Rotterdam
info@akmagazine.nl

Copyright © 2017-2019 +597 Alakondre magazine. Alle rechten voorbehouden