Steven Brunswijk – Braboneger niet meer

Weinig Surinamers die de tongen zo los maakt als Steven Brunswijk (1983), oftewel Braboneger. Door alleen die naam al. ‘Ik heb zelf geen enkele moeite met het woord neger’. Hij heeft miljoenen views op YouTube en Dumpert en presenteert diverse programma’s. Hij deed twee succesvolle theatertours en zijn ‘roast’, waarin hij o.a. Gordon, Erik de Zwart en Bridget Maasland verbaal fileerde, was legendarisch. Een Surinaamse comedian met een eenvoudige visie op de snel veranderende Nederlandse samenleving. Een zwarte jongeman die op tv ‘typisch witte-Nederlander-dingen’ doet. Een cabaretier die in zijn shows op ludieke wijze afrekent met beledigende en discriminerende uitspraken over hem. Een in Paramaribo geboren Tilburger die geen blad voor de mond neemt en naar eigen zeggen in zijn vlogs vooroordelen pareert met een flinke dosis humor en een knipoog. Gevat, direct en niet zelden zonder nuance. Wars van politieke correctheid, in ‘onvervalst Brabants.’ Het levert hem veel kritiek op van zowel witte Nederlanders als Nederlanders met een andere huidskleur en zorgt voor verdeling in de Nederlands-Surinaamse gemeenschap. Is hij werkelijk zo ‘verkaast’ als zijn vlogs doen lijken? Een openhartig gesprek over racisme, cooning, slavernij en ‘zijn’ humor. En de controverse die hij daarmee oproept.

 

Waarom de naam Braboneger?

“Ik heb die naam niet zelf bedacht. In 2010 kreeg ik ‘m van een oud-collega van me, een Surinaamse jongen uit Rotterdam. We verkochten toen alarmsystemen, deur-aan-deur. Een keer stonden we tijdens onze pauze op de parkeerplaats van een Appie en toen zei hij: ‘hey, Steven… dat Brabants accent van jou is vet grappig, man. Mag ik het opnemen?’ Ik zat in de auto, op de passagiersstoel van een andere collega van ons, een Molukse jongen. En ik zei gewoon random wat dingen met een Brabants accent. Ze gingen stuk van het lachen. Die Surinamer nam het op, plaatste het filmpje online, zette er de naam ‘Braboneger’ bij en het ging viral. Dumpert, GeenStijl, AD… ze namen het allemaal over en zo werd Braboneger steeds bekender. Die naam boeide me toen totaal niet, dus heb ik het zo gelaten”.

Dit artikel kunt u volledig lezen met een online abonnement.
Login als u al een online abonnement hebt. Zo niet, schaf dan een online abonnement aan. Of lees het artikel verder in het blad. Bestel editie #6


Fotografie: Germaine Halfhuid

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: geen berichten gevonden.

CONTACT

O1 GROUP Media
Glashaven 50
3011 XK Rotterdam
info@akmagazine.nl

Copyright © 2017-2019 +597 Alakondre magazine. Alle rechten voorbehouden